džentlmen sako kravata oblek kodex džentlmena elegancia
Etiketa

Od Swagera k Džentlmenovi v štyroch krokoch

Veľká základňa fanúšikov Gentscode.sk pochádza z Instagramu, kde sa veková hranica pohybuje od 17 – 25 rokov. Určite mi nebudete mať za zlé, ak vyjadrím názor, že mnohí z Vás stále nevedia ako sa elegantne obliecť, ak už príde situácia, kedy sa to od Vás očakáva. Ako teda dospieť k džentlmenovi?

džentlmen, kodex džentlmena oblek sako kravata

Tento krátky návod môžete využiť minimálne počas sezóny stužkových, nadchádzajúcej maturity, plesovej sezóny alebo Vašich prvých skúšok na vysokej škole. Ak je tzv. swag, alebo street fashion Vaša šálka kávy, je to v poriadku. Ale len do času. Čím starší budete, tým viac bude pribúdať vo Vaších životoch takých udalostí, pri ktorých sa od Vás bude vyžadovať, aby ste boli formálni a vzbudzovali ste dojem serióznosti.

V prípade pocitu, že práve toto je správna chvíľa začať panikáriť, nebojte sa, nie je prečo. V článku si prejdeme jednoduché 4 body, ktoré z hociakého swagera urobia na pohľad pravého gentlemana ako švihnutím čarovného prútika.

1. Kúpte si jeden kvalitný oblek

džentlmen oblek kodex džentlmena kravata sako oblek

Nadpis prvého bodu hovorí za všetko. To čo naozaj potrebujete je jeden moderný oblek. Áno, naozaj Vám stačí jeden. Modrý alebo sivý, výber farby je na Vás. Musí to však byť oblek, ktorý keď si oblečiete, bude Vám sedieť ako uliaty. Žiadne dlhé rukávy, previsajúce ramená a neforemný strih. Tento jediný oblek musí obopínať vašu postavu doslova ako brnenie IronMana a vyjadrovať za Vás, že to myslíte vážne.

Dnes už nemusíte míňať závratné sumy za obleky na mieru, pretože existujú reťazcové módne domy, kde si môžte vybrať z viacero strihov a farieb veľkosť, ktorá sa hodí práve Vám. Zvyšné detaily Vám k dokonalosti privedie skúsený krajčír za pár Eur. A voilá, máte oblek ako na mieru! Ak máte záujem dočítať sa o oblekoch niečo viac, môžete tak urobiť tu.

Nikdy neviete, kedy budete pozvaný na formálnu oslavu, prípadne budete mať svoj prvý pohovor do práce, či dôležitú prezentáciu v škole. S dobre padnutým oblekom vystúpite v týchto situáciách vždy z pozície sebavedomia a sily a zanecháte za sebou dojem, ktorý sa Vám v tričku a rifliach jednoducho dosiahnuť nepodarí, teda pokiaľ nie ste Steve Jobs.

2. Oblekové hodinky

oblek džentlmen kodex džentlmena oblek hodinky kravata

Druhá vec na zozname, ktorá zo swagera spraví gentlemana sú hodinky. I keď sa jedná viac menej len o detail, pekné hodinky vždy upútajú pozornosť. Je na čase odložiť tie digitálky či obrovské chronografy a k obleku si zaobstarať jedny hodinky, ktorých remienok bude rovnakej farby ako vaše topánky a opasok, zároveň budú mať elegantný no jednoduchý ciferník.

Za takéto hodinky nemusíte vysoliť tisíce eur, dokonca ani stovky. Ak však chcete vyvolať dojem skutočného gentlemana, nájdite si čas a investujte do browsovania na internete. Lacných no kvalitných oblekových hodiniek s kvalitným koženým remienkom od neznámych značiek je online kopec. A máte vystarané! Viac o hodinkách sa dozviete práve tu.

 

3. Nezabudni na kravatu

džentlmen oblek kravata kodex džentlmena sako

Oscar Wilde raz povedal, že prvý seriózny krok v živote muža je, keď si uviaže kravatu. Starý Oscar naozaj udrel klinec priamo po hlavičke. Ak chcete nadobudnúť vzhľad dospelého a seriózneho muža, ak chcete u druhých vzbudiť rešpekt a vyžarovať sebavedomie, budete potrebovať kravatu. Znie to neuveriteľne, no existuje vyše 100 rozličných kravatových uzlov. Ak chcete experimentovať, či hľadať ten čo sedí najviac Vám, stačí začať brázdiť internetom. No úplne Vám postačí jeden – Dvojitý Windsor. Vďaka tomu, že je symetrický, formálny a vyjadruje silu. A to je presne to čo potrebujete dosiahnuť. Na YouTube nájdete nespočetné množstvo návodov ako to spraviť. Doprajte viazaniu kravaty čas – uzol vypovedá o človeku mnoho.

Z predošlých článkov sa môžete dozvedieť ako zladiť kravatu s košeľou a základné pravidlá pri nosení kravaty.

 

4. Pár kvalitných moderných topánok

džentlmen, kodex džentlmena, oblek sako kravata topánky

Pred tým než začnem rozoberať tento posledný bod, dovolte mi jednu myšlienku: ,,NIE, TIE TOPÁNKY S HRANATÝMI ŠPIČKAMI UŽ NIKDY NENOSTE!“

Úspešný človek sa pozná, podľa toho, čo má obuté a preto nesmieme zabúdať na jeden pár kvalitných oblekových poltopánok. Topánky si ľudia všimnú ako úplne prvú vec, keďže sa väčšina ľudí pozerá do zeme, miesto do očí. Tam je však priestor zaujať na prvý pohľad – očariť topánkami!

Oblekové topánky nesmú byť semišové, či z brúsenej kože, pretože to automaticky navodzuje skôr neformálnejšiu atmosféru. Ak si myslíte, že budete dobre vyzerať v obleku s teniskami, tak NEBUDETE. K obleku skrátka potrebujete poltopánku z hladkej kože, ktorá bude ladiť k Vášmu obleku.

Ak si ešte stále nie ste istý, aký pár by ste si mali vybrať, môžem Vám odporučiť tzv. ,,Double Monks“ (viď na obrázku vyššie) – majú moderný vzhľad, výborne sa hodia k obleku, no využijete ich aj keď si ich obujete k tmavým rifliam s košeľou na piatkový večer.

A to je všetko!

Sami vidíte, že to nie je až také hrozné a že panika nebola na mieste. Ak si myslíte, že už máte tieto 4 kroky zvládnuté a chceli by ste sa posunúť vrámci štýlu niekam vyššie, skúste náš starší článok s 30 tipmi, ako vyzerať elegantnejšie.

To je z mojej strany na dnes všetko,

Ďakujem za Váš čas.

Eleganciou k dokonalosti,

Martin.


x