4 najrozšírenejšie typy ramien pre oblekové sako
Obleky

4 najrozšírenejšie typy ramien pre oblekové sako

Vybrať si pre seba ten správny oblek, ktorý Vám naozaj padne ako uliaty dá zabrať. Najťažšie je vybrať si oblekové sako a je mnoho faktorov, ktoré musíme pri hľadaní toho pravého obleku brať do úvahy, ako napríklad dĺžka rukávov, šírka klopne, golier, rázpory atď. Ďalším faktorom, ktorý by mal ovplyvniť výber obleku sú aj ramená saka, resp. rôzne spôsoby ich šitia.

Pre oko bežného pozorovateľa je možno fakt, že existujú rôzne typy ramien, ktoré sa používajú v oblekových sakách úplná novinka. Akonáhle si však rozdiely uvedomíte a začnete si ich všímať, bude pre Vás jednoduchšie vybrať si ten správny druh, ktorý sa dobre hodí aj k Vašej postave.

V tomto článku si rozoberieme postupne 4 najrozšírenejšie spôsoby šitia ramien saka. Nedá sa povedať, že by niektorý z daných druhov bol viac, či menej formálny a preto ide skôr len o osobnú preferenciu nositeľa daného štýlu, aj keď samozrejme ako všade, aj tu existujú výnimky.

1. Sako s prirodzenými ramenami

4 najrozšírenejšie typy ramien pre oblekové sako

Pri tomto druhu saka sa používa buď veľmi tenká vypchávka ramien, alebo sa nepoužíva žiadna, takže sa veľmi dobre hodí pánom so širšími ramenami. Tento spôsob šitia vytvára veľmi prirodzený dojem ramien. Týmto spôsobom šitia rameno plynule prechádza do rukávu bez toho, aby bolo vidieť nejaké výrazné spoje či predelenia. Do popredia ho momentálne dostávajú najmä talianskí krajčíri. Aj keď v úvode bolo spomenuté, že typ ramien neurčuje formálnosť obleku, sako s prirodzenými ramenami je výnimkou a používa sa najmä pri športových sakách, takže sako je veľmi flexibilné, ohybné a ľahko sa nosí, takže rameno len málokedy odstáva.

4 najrozšírenejšie typy ramien pre oblekové sako

 

2. Sako s klasickou vypchávkou ramien

4 najrozšírenejšie typy ramien pre oblekové sako

Oblekové sako s klasicky vypchatými ramenami je to najbežnejšie s čím sa dnes môžete stretúť. Tento spôsob šitia saka pochádza z Anglicka, odkiaľ sa rozšíril aj do ostatných krajín. Keďže ramenné vypchávky pomáhajú najmä ľuďom s užšími ramenami a vytvárajú istejší a sebavedomejší dojem, z tohto typu obleku sa postupom času stal tzv. ,,business suit“. Ak pôjdete do ktoréhokoľvek obchodu, kde sa predávajú hotové obleky, s 99% pravdepodobnosťou budú šité práve týmto štýlom.

4 najrozšírenejšie typy ramien pre oblekové sako

 

3. Sako so skladaným ramenom alebo ,,Spalla Camicia“

4 najrozšírenejšie typy ramien pre oblekové sako

Tento spôsob šitia ramien je klasickou vizitkou Neapolských krajčírov, kedy je otvor ramena menší ako rukáv, pričom sa zvyšná látka rukávu pekne naskladá a prišije na vrch ramena.  Spôsob tohto šitia ramena vraj vznikol úplnou náhodou, kedy si mladý krajčír zle vyrátal obvody ramien a rukávov, pričom aby nemusel rukáv šiť odznovu, jednoducho sa vynašiel – dokonca sa stretol s uznaním a tento štýl sa po Neapole rýchlo rozšíril. Pôvodne sa takto začali šiť rukávy košieľ (z toho ten názov camica – tal. košeľa), neskôr sa prešlo aj na saká. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide čisto o estetický nezmysel, extra látka, ktorá je na rukáve vytvára väčší priestor na pohyb ruky, konkrétne bicepsu v rukáve.

4 najrozšírenejšie typy ramien pre oblekové sako

 

4. Sako s valčekovým ramenom alebo ,,Con Rollino“

4 najrozšírenejšie typy ramien pre oblekové sako

Aj tento typ ramena pochádza od talianov z Neapolu a je to ten najrobusnejší štýl ramien, aký sa dnes šije. S týmito ramenami doslova hovoríte ,,ja som tu boss“, keďže vytvárajú veľmi muskulárny efekt. Pri vytváraní saka s valčekovými ramenami sa používajú nie len klasické vypchávky, ale rameno sa utne o čosi skôr, pričom je potrebné chýbajúcu látku vykompenzovať rukávom, čo vytvára na konci ramien jemné hrčky. S týmto štýlom sa často kombinuje aj predošlí spomínaný štýl ,,spalla camicia“, čo len dotvára jedinečný efekt, ktorý nie je možné vytvoriť žiadnym strojom a jediný spôsob ako mať sako s týmito ramenami je dať si ho ušiť ručne na mieru.

4 najrozšírenejšie typy ramien pre oblekové sako

 

Záver

Prešli sme si 4 najpopulárnejšie resp. najrozšírenejšie používané druhy ramien oblekového saka, pričom každý z nich má svoj vlastný unikátny vzhľad a budí iný dojem. Verím, že aj tento článok Vám v budúcnosti poslúži ako referencia pri výbere nového obleku, či saka.

Eleganciou k dokonalosti,

Kodex Gentlemana – Gentscode.sk.


x