Etiketa

Etiketa obliekania pre muža: Dajte si pozor aj na pánske topánky!

Známe príslovie – Šaty robia človek – platí v prípade spoločenských udalostí, kde je potrebné dodržiavať etiketu, o to pravdivejšie. Nič tak nepokazí prvý a aj celkový dojem ako nevhodne zvolené oblečenie. Prečítajte si pár rád, ktoré vám pomôžu byť štramákom a gentlemanom zároveň.

Byť dôležitým mužom na vysokej pozícii so sebou nesie množstvo privilégií. Aj tie sú však naviazané na isté spoločenské konvencie, najmä čo sa obliekania týka. Ak ste vysokopostavený manažér, podnikateľ alebo dokonca politik či diplomat, s tričkom, rifľami a teniskami si zabijete klinec do rakvy. To, že v takýchto situáciách je oblek samozrejmosťou, vám snáď ani nemusíme hovoriť. Etiketa obliekania však zachádza ešte ďalej. Čím by ste sa v skrini mali zásobiť?

Nie je oblek ako oblek

V súvislosti s oblekmi platí, že čierna je základ. Zdravý rozum tiež radí, že výrazné farby ako červená, zelená, tyrkysová či bordová asi nebudú to pravé. Protokol mužom okrem čiernej dovoľuje ešte tmavomodrú, sivú a sivomodrú, ak ide o formálne stretnutia. Úplné tabu sú svetlé farby ako biela alebo krémová.

V prípade neformálneho obchodného stretnutia (napríklad na pracovnom obede) sa dovoľuje upnutý oblek vymeniť za sako, košeľu a jednofarebné nohavice, pričom však kombinácia saka a nohavíc musí ladiť. Nemôžete prísť oblečený ako vianočný škriatok. K oblekom zákonite patrí kravata, odporúča sa hodvábna s jednoduchým alebo žiadnym vzorom. Košeľa by mala byť biela alebo krémová. Myslite na to, že aj v lete by ste mali mať košeľu s dlhým rukávom. Z doplnkov sa odporúčajú hodinky a tmavý jednoduchý opasok bez výraznej pracky.

Nevhodná pánska obuv a prúžkované ponožky? Radšej nie!

Aj keď si možno poviete, že rebelovať sa dá aspoň pri ponožkách, pretože ich nevidno, radšej to neriskujte. Členky totiž odhaľujete vždy, keď si preložíte nohu cez nohu. Ponožky by mali byť nenápadné a decentné, najlepšie v tmavých farbách a bez vzorov. Pánska obuv má v etikete obliekania tiež svoju kapitolu a hovorí o tom, že vhodné sú len tmavé topánky na šnurovanie. Môžete zvoliť syntetiku alebo kožu, no treba myslieť na to, že neopracovaná surová koža je tabu.

Ženy to majú horšie

Pravdepodobne vám po prečítaní tohto článku napadne, že etiketa pánskeho obliekania je zložitá, príliš striktná a nespravodlivá najmä počas horúcich letných dní. Ženy to však majú pravdepodobne ešte horšie, pretože ony sa na rozdiel od chlapov nemôžu spoliehať na klasiku obleku. Protokol ženám káže napríklad o povolenej dĺžke sukne, o hĺbke výstrihu (len do úrovne podpazušia) a o povinnosti nosiť za každých okolností umelé pančuchy či zakrývať si ramená. Hovorí sa dokonca aj o tom, že bez podprsenky môžu vojsť do spoločnosti jedine mladé ženy s pevným poprsím (toto je však úplne logické).

Zdroj foto: Pixabay


x