Gombíky
Etiketa

Gombíky. Ako ich správne zapínať?

Keď sme pri téme elegantnej pánskej módy, je dôležité si pripomenúť, že žiadna otázka nie je príliš hlúpa, najmä pokiaľ si nechceme vytvoriť spoločenské faux paux.

Bežne sa stretávam s tým, že páni nevedia, ktoré gombíky na saku sa majú alebo nemajú zapínať a aj keď možností nie je až tak veľa, náhodný typ je častejšie nesprávny ako správny. Práve preto otázka ,,Ako sa správne zapína oblekové sako?“ sa javí ako vážna téma a dnes konečne spoločne odkryjeme rúško tohto tajomsta.

Pravda je tá, že ľudia často skomplikujú aj tie najjednoduchšie veci, pretože si myslia, že niečo tak jednoduché sa predsa pokaziť nedá. Máme pre Vás dobrú správu, vďaka dnešnému návodu to už nikdy nepopletiete.

 

Sako s dvoma gombíkmi

 

Dvoj-gombíkové sako

Pri saku, ktoré má dva gombíky máte najväčšiu šancu uhádnuť správne zapínanie. Aj keď sa to väčšine bohužiaľ nepodarí, po dnešku viac nemusíte hádať – je to veľmi jednoduché. Vždy sa zapína len prvý horný gombík. V žiadnom prípade nezapínajte iba spodný gombík – vyzerá to komicky a neprirodzene a určite nezapínajte oba gombíky naraz, pretože Vás sako začne nepohodlne obopínať a navyše to nevyzerá šik. Takže ešte raz – vždy len vrchý gombík!

two-button-suit-jacket-how-to-button

Sako s dva a pol gombíkmi

 

GgFddn7

Dva a pol gombíkové oblekové sako môže byť veľmi zradné. Viac menej vyzerá ako klasické dvojgombíkové sako, ale v klopniach má elegantne skrytý tretí vrchný gombík aj s dierkou. Je to akýsi moderný prístup k šitiu troj-gombíkového saka, ktoré má veľmi konzervatívny a uzavretý look.

Takže ako si poradiť s týmto sakom? Odpoveď je tak isto veľmi jednoduchá. Zapínate si len stredný gombík. Nikdy nie len spodný a taktiež nikdy nie oba naraz. Najvrchnejší gombík ukrytý v klopni by mal ostať vždy otvorený, ale v prípade, že je vonku chladnejšie a vy sa chcete trošku viac ,,zababušiť“ je prípustné použiť aj tento gombík a tak mať zapnuté dva gombíky z hora. Spodný gombík však ostáva vždy rozopnutý.

0613

Sako s troma gombíkmi

 

Three-Button-Suits-for-Men_04

Tento typ oblekového saka je tak povediac ,,starší brat“ vyššie spomínanej dva a pol gombíkovej oblekovej vesty. Tým, že klopne tvoria veľmi ostré a malé písmeno V, odhaľujú len malú časť košeľe pod sakom a tak vytvárajú veľmi konzervatívný look. Toto je starší, klasický strih a môžeme povedať,  že sa dnes už dostáva do úzadia. Ak však máte doma trojgombíkové sako, máte dve možnosti ako ho zapnúť správne:

1. Zapnete prvý a druhý (stredný) gombík z vrchu, tretí spodný gombík necháte ako vždy otvorený, čím získate naozaj konzervatívny look.

2. Zapnete si len stredný gombík, vrchný a spodný gombík ostávajú otvorené, čím vytvoríte väčšie ,,Véčko“ medzi klopňami a mierne uvoľnenejší dojem z celého outfitu.

images-products-baroni-fall10-bird3btn2plt_m

 

Dvojradové sako

Dvojradové sako

Existuje viacero druhov dvojradového saka, no najčastejšie sa vyskytujúce je sako so šiestimi gombíkmi celkovo. Usporiadané sú po troch gombíkoch pod sebou v dvoch radoch vedľa seba ( 3 x 2 ). Z šiestich gombíkov, ktoré môžeme z vonku vidieť sa reálne dajú zapnúť len dva – stredný a spodný, ktoré máme po pravej ruke – zapíname len stredný gombík, spodný teda ostáva otvorený.

Keď sa na dvojradové sako pozrieme lepšie, zistíme, že z vnútra má ešte jeden skrytý gombík, ktorý mnoho ľudí buď prehliadne, alebo ignoruje. Čo s týmto gombíkom? Určite ho treba zapnúť! Tento gombík, tzv. ,,kotva“ slúži na to, aby Vám sako lepšie sedelo a držalo si tak svoj tvar.

anchor_button

Bonus na záver

Všimli ste si niekedy Vaše vrecká na saku? Určite áno – najmä vnútorné vrecká sú skvelá pomôcka, ak si potrebujete niekam odložiť mobil, peňaženku, či tabatierku. Čo ale so zošitými vonkajšími bočnými vreckami? Treba ich rozpárať a používať! A keď už sme pri tom páraní, nezabudnite rozpárať aj zadné rázporky, tzv. ,,ventily“. Dobre šité saká majú minimálne jeden až dva rázpory.jacket-vents

Vrecká a aj zadné rázporky sú zošité len kvôli tomu, aby na stojane sako držalo svoj tvar počas toho, keď na ňom ešte pokračujú práce. Potom, čo si sako prinesiete domov, môžete vrecká opatrne rozpárať a veselo používať. Veď na to tam sú. Skvelým príkladom na používanie vonkajších sakových vrecák je herec Simon Baker, ktorý stvárnil postavu Patrica Jane-a v úspešnom seriály televízie CSB – Mentalista a s obľubov odkladal do vrecák práve svoje ruky! Inšpirujte sa.

Screen Shot 2015-12-21 at 02.04.15

 

Záver

Veríme, že po tomto krátkom a jednoduchom návode ,,Ako skrotiť gombíky na saku“ to už nikto z Vás nikdy neurobí nesprávne, a že od tohto momentu budete túto ,,osvetu“ šíriť aj medzi ďalších ľudí, pretože odteraz Vám to skrátka bude stále biť priamo do očí.

Veríme, že sme Vás opäť obohatili o niečo nové,

Eleganciou k dokonalosti,

Váš Kódex Gentlemana – Gentscode.sk.

 


x