Elegancia
Etiketa

30 tipov do Nového roka, ako byť hneď elegantnejší.

Prelom rokov je vždy plný najrôznejších predsavzatí. A návrh na jedno, ktoré Vám môže v živote priniesť len pozitíva pre Vás máme aj my a Vy už asi aj tušíte, čo by to tak mohlo byť. Áno – začať sa obliekať elegantnejšie! Zaručene Vám to zvýši Vaše sebavedomie a tým pádom aj vystupovanie v spoločnosti, čo sa vo Vašom okolé môže hneď prejaviť vo zvýšenom rešpekte či kredibilite Vašej osoby najmä v rámci  profesíjneho života. A koniec koncov, dobrým oblečením ešte nikto nikdy nič nepokazil.

Ak sa pohrávate s myšlienkou, že by ste chceli so svojim šatníkom niečo urobiť, máme pre Vás rýchlych 30 tipov, vďaka ktorým získate veľmi rýchlo a prehľadne základné informácie o elegantnom obliekaní sa.

 

  1. Spodný gombík na saku ostáva vždy otvorený. Tak isto ostáva otvorený spodný gombík aj na vestičke, pokiaľ nemáte vestičku dvojradovú, alebo večernú vestu pod smoking.
  2. Nikdy si nesadáme so zapnutým sakom, keď však práve nesedíme, sako má byť riadne zapnuté. Keď si nieste istý, ako sa správne zapínajú gombíky na Vašom saku, tu je rýchly návod, ako na to.
  3. Pri kúpe nového oblekového saka, alebo košele nezabudnite odstrániť všetky nášivky z rukávov. Áno, väčšinov je tam logo značky, no po kúpe má ísť preč.
  4. Ak idete na formálnejšiu udalosť, nemali by ste mať košeľu s logom (poníky, koníky, jazdci, bossovia, Tomášovia a pod.). Aj športové saká s vyšitými logami patria len na neformálne udalosti.
  5. Vrecká na saku majú byť funkčné, nezabudnite ich opatrne rozpárať. Tak isto nezabudnite rozpárať aj zadné rázporky.
  6. V dnešnej dobe sú najrozšírenejšie dvoj a troj gombíkové saká, poprípade dvojradové saká. Smoking má mať len jeden gombík, tak isto športové saká vyzerajú super iba s jedným gombíkom. Ak má Vaše sako viac ako tri gombíky, zrejme je to vesta na Safari.
  7. Ak idete na formálnu udalosť k čiernym topánkam patrí čierny hladký koženný opasok. K hnedým topánkam patrí hnedy hladký opasok. Hnedé topánky sú však omnoho flexibilnejšie a pri menej formálnych outfitoch sa k hnedým topánkam super hodia aj rôzne iné farebné kombinácie opaskov. Ak však ideme formálne, topánky vždy ladia s opaskom!
  8. Buď máme opasok, alebo máme traky. Nikdy nie obe naraz. Ak máte nohavice šité s nastaviteľným pásom, nenosí sa ani opasok, ani traky.
  9. Ak máte trojdielny oblek s vestičkou, nikdy pod ňu nenoste opasok ani traky. Nikdy.
  10. Rukáv košele má z rukávu saka vyčnievať približne 1,5 centimetra. Ak si chcete dať na svojom looku naozaj záležať, rukáv košele by mal z pod rukávu saka vyčnievať rovnako, ako vyčnieva zadná časť goliera košele spod saka.
  11. Vyvarujte sa príliš dlhým nohaviciam, ktoré sa vám naskladajú na topánke. Nohavice majú siahať presne po topánku. Ak máte nohavice, ktoré majú obšívku, akoby boli podkasané, môžu končiť aj mierne nad topánkou.
  12. Sako na Vás nemá visieť, má na Vás sedieť. Od hrude by nemalo odstávať viac, než na hrúbku dlane, aby ste si mohli niečo vložiť do vrecka. Ak pod sako vložíte aj zovretú päsť a dokonca si s ňou viete biť do hrude, je príliš veľké.
  13. Ak kupujete oblek ,,z vešiaka“ (teda sériovo šitý oblek) ubezpečte sa, že ramená nepresahujú Vaše ramená, a že otvory rukávov pri ramenách sú len o niečo širšie než vaše ruky. Pre overenie sa postavte pred zrkadlo, zapnite na saku gombík a zdvihnite ruky nad hlavu. Ak sú rukávy príliš široké, sako sa z Vás bude zdvíhať. Ak je šírka rukávov  len o niečo širšia ako vaše ruky v ramenách, sako Vám ostane na ramenách pekne sedieť.
  14. Aj keď si myslíte, že ste ,,z vešiaka“ kúpili oblek, ktorý Vám neskutočne sedí, mali by ste ho zaniesť ku skúsenému krajčírovi, určite sa dá ešte čo to vylepšiť. V priemere za to nedáte viac ako 30 eur.
  15. Kravata má siahať presne po začiatok pásu na nohaviciach, maximálne po rázporok (ak nemáte opasok). Určite nemá byť dlhšia. Nemala by byť ani kratšia. Existuje však mnoho druhov nohavíc s rôzne vysokými sedmi a taktiež kravaty rôznych dĺžok. Je dobré skúsiť kravatu uviazať aj na viac krát a vyhrať sa s tým.
  16. Kravata má v obleku čisto dekoratívny účel, ináč neplní žiadnu významnú úlohu. Naučte sa viazať kravatové uzly aj s tzv. jamôčkami, výsledný efekt stojí za to a vy to určite neoľutujete.
  17. Uistite sa, že sa Vám uzol na kravate neuvoľňuje. Nie je nič horšie ako polorozviazaný uzol, ktorý ťahá oči a nerobí práve najlepší dojem.
  18. Ak si chcete vziať kravatu, treba si obliecť aj oblekové sako, vestičku, alebo sveter. Nenoste kravatu len s košeľou a nikdy nenoste kravatu s košeľou, ktorá má kráte rukávy.
  19. Celkovo nenoste košeľu s krátkym rukávom, pokiaľ nie ste na pláži. Aj v tom prípade však odporúčam vyhrnuté rukávy. Vyzerá to neporovnateľne lepšie.
  20. Aj keď sa dá povedať, že je u nás čierny oblek najrozšírenejší, cez deň by ste ho mali nosiť, len ak ste farár, idete na pohreb, alebo ste tajný agent. Čierny oblek je určený na večerné udalosti. Na biznis, resp. do práce sú najvhodnejšie obleky v odtieňoch modrej a sivej.
  21. Nezabúdajte na ozdobné vreckovky! Vyhnite sa však vreckovke, ktorá je vyrobená z rovnakého materiálu, farby alebo vzoru ako kravata.
  22. Za žiadnych okolností nenoste za opaskom rôzne púzdra na mobil a podobné ,,funkčné doplnky“.
  23. Hranaté oblekové topánky zanikli spolu s Česko-slovenskou federatívnou republikou, teda prosím už ich nenoste.
  24. Ak nosíte kraťasy, ponožky by z topánky nemalo byť vidieť.
  25. Do obleku noste vždy vysoké ponožky. Nikto nie je zvedavý na ochlpenie na Vaších nohách, ktoré nevkusne trčí z pod nohavíc.
  26. Nezabúdajte v košeliach používať golierové výstuhy, golier Vám tak bude stáť ako má a stratí tendenciu ztáčať sa do vnútra alebo do vonku.
  27. Ak je chladnejšie a vy si chcete dať niečo pod košeľu, uistite sa, že vaše spodné prádlo z pod košele nevyčnieva cez otvorený vrchný gombík košele, respektíve, že tielko celkovo z pod košele nepresvitá. Najlepšie je používať telové farby.
  28. Na výnimočné udalosti by ste mali mať v šatníku prichystaný aj smoking. Ku smokungu nikdy nenoste kravatu! Čierny motýlik je jediná voľba.
  29. Ak obľubujete klobúky, nezabúdajte, že pokiaľ nie ste na letisku alebo na inom verejnom priestranstve vo vnútri, skladať klobúk z hlavy.
  30. Ak si niekedy nie ste istý, či niečo robiť či nie, vždy je lepšie opýtať sa, ako si v spoločnosti vytvoriť faux paux a taktiež nezabúdať, že sa máte v tom čo máte na sebe cítiť pohodlne.

 

Veríme, že sme Vás inšpirovali, poučili, či povzbudili na pozitívnu zmenu vo Vašom šatníku, ktorá sa môže odzrkadliť v dobrom svetle aj v iných stránkach Vášho života. Ak máte akékoľvek dotazy či pripomienky, určite nám ich nechajte v komentoch.

Eleganciou k dokonalosti,
Váš Kódex Gentlemana – Gentscode.sk


x