kravata
Doplnky

Ako nosiť kravatu

Vitajte znova pri čítaní Kódexu Gentlemana. Pred tým, ako sa vyberiete na dnešnú Silvestrovskú párty, určite si nezabudnite prečítať náš dnešný článok.

Určite mi dáte za pravdu, že aj tento rok zbehol rýchlo ako voda. Verím, že ste si všetci splnili svoje predsavzatia a že Vás rok 2014 posunul minimálne o jeden míľový krok dopredu.

10897997_1012518155431042_3645962520043874927_nTak ako som spomínal už v článku uverejnenom v minulom týždni, dnes nás čaká téma kravát. Aj keď sa môže zdať, že ide len o kúsok látky uviazaný okolo krku, kravata si za svoj mnohoročný vývoj získala stabilné miesto v pánskom šatníku. Dnes môžeme povedať, že sa kravata stala symbolom elegancie a biznisu a len málokto si zvolí kravatu ako doplnok aj počas bežného dňa.

Túto tému určite nezvládneme vyčerpať v jedinom článku. V nosení, viazaní, či zladzovaní kravát s oblekom a košeľou je celá veda a naozaj nie je jednoduché naučiť sa dosahovať ten dokonalý pomer farieb, tvarov a vzorov zo dňa na deň.
Dnes si to teda vezmeme z opačného konca a rozoberieme si zopár bodov, ktorým sa pri nosení kravát MUSÍTE VYSTRÍHAŤ. Preto pred tým, ako si dnes uviažete na Silvestrovskú párty okolo krku Vašu obľúbenú kravatu, prosím vyvarujte sa nasledujúcim chybám:

1. ZLE UVIAZANÝ UZOL

Kravata je posledný kus skladačky k uhladenej elegancii. Veľmi ľahko sa však tento efekt dá pokaziť ak si nedáme záležať na kvalitnom uviazaní kravaty. Pri viazaní tohto doplnku je dôležité, aby bol uzol súmerný a nepokrčený a aby neukazoval užší koniec kravaty, ktorý má byť kompletne skrytý za prednou časťou kravaty.

Určite nezabudnite na správny výber uzla k určitým typom goliera. Pri úzkom golieri, či golieri, ktorý držia gombíky je najlepšie použiť tzv. ,,FOUR-IN-HAND uzol, ktorý je úzky a skvele zapadne. Pri klasickom golieri tzv ,,POLOVIČNÝ WINDSOR a ak máte strany goliera široko od seba odporúčame ,,PLNÝ WINDSOR“. Uzol má totiž zakryť celú šírku medzery goliera, nesmie však byť pre medzeru príliš veľký. Správne uviazaný uzol si určite vyžaduje tréning, no verte, že sa tomu oplatí venovať čas.

2. NESPRÁVNA DĹŽKA

10882221_1012518138764377_3944373376345152911_nZákladné pravidlo pri tomto bode znie – Kravata siaha po začiatok pracky opaska – teda špic kravaty mieri na stred vrchu pracky. Ak nemáte opasok, ale traky, to isté platí o gombíku nohavíc. Určite nie je jednoduché na prvýkrát uviazať tú správnu dĺžku kravaty, no presne ako pri prvom bode – všetko chce svoj čas, no výsledok samozrejme stojí za to.

Zatiaľ čo sa kravata zakrývajúca pracku opaska ešte dá zniesť, krátka kravata je absolútne neprípustná, keďže vám spoza nej bude trčať užšia časť kravaty, ktorá má byť kompletne skrýtá.

3. NESPRÁVNA ŠÍRKA

1506466_1012518202097704_6473871752237836696_nVeľmi často si môžete všimnúť pánov robiť práve túto chybu. Šírka kravaty závisí od stavby Vášho tela a nie od toho, aký výstrelok je práve v móde. Preto vyššie a chudšie postavy musia nosiť užšie kravaty, aby ste nevyzerali že máte okolo krku zásteru na varenie. Tak isto pri zavalitejších postavách sú širšie kravaty tou správnou voľbou, tým pádom je kravata stále kravatou a nie len akousi šnúrkou zaviazanou okolo krku.

4. VZORY a FARBY BEZ LADU a SKLADU

Tak ako sme na začiatku článku spomínali, zladzovanie farieb, materiálov a vzorov naozaj nie je jednoduché a existuje mnoho výstredných no priam úžasne vyzerajúcich kombinácií. Najjednoduchšie je pre začiatok používať rovnaké odtiene kravaty a košele. Ak si práve teraz neviete dať rady, spýtajte sa ženy. Ak nemáte žiadnu poblízku odporúčame Vám čierny/tmavosivý oblek bez vzoru a bielu košeľu. K tejto kombinácii sa totiž hodí 99% farieb a vzorov kravát.

5. GÝČOVÉ a REKLAMNÉ KRAVATY

Kravata je doplnkom elegancie a preto sa určite vystríhajte kravatám, ktoré majú po sebe obrázky rôznych postavičiek, halloweenskych duchov, novoročných šampusov alebo ohňostrojov, ktoré ste vyhrabali starému otcovi zo skrine. Absolútne nehodiace sa na akékoľvek udalosti sú kravaty s vyzobrazením reklamy či produktu.

6. POKRČENIE alebo FLEKY

10347553_1012518198764371_7249883433444208762_nNezabúdajte že Vaša kravata sa nachádza v centre zorného poľa každého, kto sa na Vás pozrie a preto nepoužívajte kravaty, ktoré sú pokrčené, alebo majú po sebe fleky z posledného biznis teambuldingu. Kravaty by sa nemali žehliť ani prať, aby sa nezničili. Pri fľaku sa pokúste čistiť len lokálne. Pokiaľ ide o pokrčenie, určite nenechávajte kravatu zaviazanú v jednom uzle. Najlepší spôsob uskladňovania kravát je ich zatočenie. Tak isto nenoste jednu kravatu dva dni po sebe. Dajte jej čas, aby sa vlákna vyrovnali.

7. NESPRÁVNA KRAVATA pre ISTÉ DRUHY ,,DRESS CODE“

Určite nie len dnes večer, ale zakaždým si dávajte pozor na to, aký dress code sa od Vás na danej udalosti vyžaduje. Určité druhy podujatí si vyžadujú konkrétne doplnky. Skvelým príkladom k tomuto bodu sú napr ,,Black tie“ udalosti, ktoré vyžadujú čierny motýlik, či najformálnejší ,,White tie“ pri ktorom je prípustný len biely motýlik. (v každom jednom prípade máme na mysli viazacie motýliky)

8. NADMERNÉ POUŽÍVANIE DOPLNKOV

V neposlednom rade nezabúdajte na to, že V JEDNODUCHOSTI JE SILA a preto sa vyvarujte nadmernému používaniu doplnkov. Ako doplnky máme na mysli rôzne kravatové klipsne, spony, no taktiež golierové spony a retiazky. Zatiaľ čo kravatové spony sú skvelým doplnkom, ktorí Vám bude držať kravatu pri košeli. Golierové spony a retiazky môžete poznať najmä zo seriálu Boardwalk Empire natočeného na námety americkej prohibície z 30tych rokov minulého storočia. Tieto doplnky sa dnes už nenosia. Samozrejme pokiaľ nie ste dedičom anglického milionára. V tom prípade si to môžete dovoliť.

Verím, že ste si z dnešného Silvestrovského článku niečo odniesli. Taktiež pripájame zopár fotiek na inšpiráciu a prebudenie Vašej kreativity.
Všetkým Vám prajem krásneho Silvestra a šťastný Nový rok. Nech je ešte lepší, ako bol ten minulý.
Vidíme sa v Novom roku.
PF 2015.


x