Vianočný večierok
Etiketa

4(+1) pravidiel ako prežiť vianočný večierok bez ujmy

Opäť tu máme ten čas v roku, kedy v každej chladničke v office je minimálne jede šampus, vkusné reštaurácie a štýlové bary sú vybookované, pripravené na Vianočný večierok a človek má konečne v dohľade trošku pohody a zmeny od tzv. kancelárskeho života od 9 – 17. Firemné Vianočné večierky však vedia byť nie len zábavné, ale často aj veľmi nebezpečné. Najmä ak si nedáte pozor, opica nemusí byť jediná vec, s ktorou sa ráno zobudíte a na krku môžete mať poriadne faux-paux, v krajnom prípade aj výpoveď na stole. Preto Vám prinášam krátky návod pre gentlemana, ako si užiť tento večer v kruhu kolegov a zároveň si zachovať svoju dôstojnosť.

 

1. Vianočný večierok nie je chata s priateľmi, Nepite do excesov!

Toto je najdôležitejšie pravidlo a aj preto je na prvom mieste. Malo by sa totiž uplatňovať na akomkoľvek večierku a hlavne vtedy, ak je večierok plný Vašich kolegov či nadriadených. Nezabúdajte, že týto ľudia patria do Vášho profesionálneho života a preto Vianočný večierok nie je čas na to, aby ste demonštrovali, koľko panákov ste schopný vypiť pred tým, ako prestanete gestikulovať a začnete strácať rovnováhu.

Je jasné, že na 99% týchto večierkov sa bude podávať alkohol a vy si po celom roku v práci konečne môžete dopriať free drinky. Dôležité však je, aby ste sa udržali v kľudnom tempe, nepili na prázdny žalúdok a pili veľa vody. Nikto určite nechce byť prvý, koho kolegovia vyvlečú z večierka a naložia do prvého taxíka. Nie len že si týmto vyrobíte peknú hanbu, určite nezanecháte najlepší dojem ani na tých, ktorí do budúcnosti vedia potencionálne pozitívne ovplyvniť Váš karierny rast.

Nikdy nie je hanba postaviť sa, slušne sa rozlúčiť a odísť so vztýčenou hlavou, ak už cítite, že Vás alkohol dobieha.

 

2. Nebudťe za ,,officového čudáka“

Len preto, že bude v podniku alkohol zadarmo a párty atmosféra neznamená, že máte priepustku baliť Vaše kolegyne, flirtovať s nimi či doslova ich obťažovať. Absolútne Vám to uberie z úrovne, na akej Vás kolegovia vnímajú, kazí Vám to štýl a reputáciu. Veľmi ľahko sa totiž po večierku Vaše správanie roznesie a je to veľmi jednoduchý spôsob ako si rýchlo narobiť neprijateľov, nepríjemnosti a poškodiť kariéru.

Je dôležité zachovať si ku kolegom rešpekt, tak akoby ste to robili hociktorý iný deň v práci. Nezabúdajte, že každý sa chce na párty zabaviť, nie len vy.

 

3. Snažte sa viesť ,,ľahké konverzácie“

Vianočný večierok nie je príležitosť na to, aby ste sa svojmu nadriadenému manažérovi zverovali so svojimi tajomstvami a s Vašimi kolegami rozoberali Váš milostný život. Ak už máte s kolegami naozaj blízke a dobré vzťahy, preberaniu hlbších konverzácií sa nevyhnete. Vždy však majte na pamäti, aby bolo konverzovanie príjemné a nerozprávali o svojom šéfovi, že ho rešpektujete len preto, lebo je to Váš šéf, no ako človeka ste ho nikdy rád nemali. Takto si  určite užijete večierok viac.

 

 

4. Majte plán, ako sa dostať domov

Dobrá taktika je dohodnúť sa s Vašim dobrým kolegom, aby ste sa na večierku navzájom ustrážili a ak máte spoločnú cestu, zviezli sa taxíkom spolu domov. Nie len že sa Vám podarí ušetriť na taxíku, taktiež sa Vám nestane, že ostanete na párty posledný a tak budete stáť sám pred podnikom a na poslednú chvíľu si zháňať odvoz domov. A vonku v tomto ročnom období nie je práve najteplejšie.

 

(+1) Zabavte sa!

Koniec koncov je to večierok a preto sa hlavne zabavte a užite si čas s ľuďmi, s ktorými trávite väčšinu Vášho času. Ak všetko pôjde podľa plánu, určite budete mať za sebou skvelý večer, mnoho vtipných zážitkov a pár príbehov. Možno sa Vám podarí zlepšiť si s niektorými kolegami vzťahy, nadviazať bližší vzťah s nadriadeným či vylepšiť pracovné vzťahy, ktoré už na tom až tak dobre nie sú. Hlavne buďte dobre naladený, striedmo užívajte alkohol a ráno sa zobudíte nie len s triezvou hlavou ale aj s pozitívnymi zážitkami.

 

To je myslím všetko čo sa týka jednoduchej príručky ako prežiť Vianočný večierok bez ujmy na dôstojnosti, či pokazených pracovných vzťahov. Ak sa Vám tento článok páčil, alebo by ste chceli niečo pridať alebo dodať určite nechajte koment. V prípade že sa Vám článok páči, budem veľmi rád ak sa pridáte do mailing listu, či budete zdieľať tento článok.

Krásne sviatky,

Martin.

Eleganciou k dokonalosti


x