Ako zladiť kravatu s košeľou?
Doplnky

Ako sa zladí kravata s košeľou?

Je nespochybniteľné, že nie každý má prirodzené vlohy na to, aby ráno zo skrine za každým vyberal dokonalé kombinácie kravát a košieľ. Vo všeobecnosti by sme dokázali vytvoriť dve skupiny ľudí, ktorí nevedia ako na to: Tá prvá pre istotu nosí stále tú istú kombináciu a dúfa, že si to nikto nevšimne, tá druhá hraje ráno pred skriňou ruskú ruletu a verí, že divoký tip vyšiel. A niekedy aj výjde, no väčšinou sa stretávam s naozaj neskutočnými kombináciami, ktoré bohužiaľ nemajú s vkusom a eleganciou nič spoločné.

Vedzte, že je to v poriadku, veď ako sa koniec koncov hovorí  ,,nikto učený z neba nespadol“ a vy ste na správnom mieste naučiť sa základné pravidlá zladzovania kravát ku košeliam. Keď si osvojíte tieto základné piliere zladzovania kravaty a košele, budete veľmi rýchlo vedieť vytvárať aj zložitejšie farebné či vzorované kombinácie.

1. Jednofarebná kravata na jednofarebnú košeľu

Ako zladiť kravatu ku košeli

Úplny základ, ak sa naozaj neviete pohnúť, je použiť čistú košeľu bez vzoru a čistú kravatu. Nie je to nič svetoborné, takže nečakajte, že s tým niekoho ohúrite, ale tak isto sa s tým nedá naozaj nič pokaziť. Pri kombinovaní bez vzorov máte dve možnosti, ktorými sa môžete vydať:

1.1 Použite kontrastné farby.

Určite doma máte bielu košeľu, svetlomodrú, či svetloružovú košeľu, ktoré sú akési ,,šatníkové klasiky“ a môžete si k ním vziať akúkoľvek jednofarebnú kontrastnú kravatu bez vzoru. Týmto spôsobom dokážete veľmi vkusne a farebne oživiť Váš outfit.

1.2 Použite podobné farebné odtiene. 

Mnoho ľudí úplne prehliada túto možnosť nosenia kravaty s košeľou, aj keď je to veľmi elegantné, štýlové a uhladené riešenie. Napríklad skúste svetlomodrú košeľu s tmavomodrou kravatou. Svetloružová košeľa? Skúste kravaty v odtieňoch červenej, burgundy či fialovej. Dôležité je vyberať analogicky farby z rovnakej palety. Táto možnosť až tak neoživý Váš outfit, ako pri použití kontrastnej kravaty, no toto minimalistické riešenie symbolizuje istý druh rafinovanosti či gentlemanskej komplikovanosti.

Byť vždy štýlový nie je jednoduché a je potrebné vytrénovať si oko na zladzovanie farieb. No lepšie ako taktika pokus – omyl je pomôcť si internetom a vyhľadať si farebné palety podobných a kontrastných farieb a využiť ich vo svoj prospech. Ak máte trošku viac času môžete sa pohrať s internetovým nástrojom Color Explorer, ktorý Vám taktiež pomôže lepšie spoznať vhodné farby kravát k Vašim košeliam.

Na záver k tomuto bodu ešte jedna dôležitá vec! Určite sa vyhnite tomu, aby ste nosili príliš bodobné odtiene kravaty a košele, ako napríklad tmavú košeľu s tmavou kravatou a podobne. Absolútne nevhodné je použiť rovnakú farbu košele a kravaty. Farieb je dosť, tak prečo si ich neužiť.

Ako zladiť kravatu s košeľou

2. Jednofarebná kravata na vzorovanú košeľu a naopak

Ako zladiť kravatu s košeľou

Pri pridávaní vzorov je potrebné sa trošku viac zamyslieť, ale nebojte sa. Ešte stále sa nejedná o raketovú fyziku a my ešte stále plávame v začiatočnickom bazéne. Keď začíname so vzormi, najjednoduchšie ako oživiť vaše oblečenie vzormi je kombinovať vzorovanú košľu s jednofarebnou kravatou. Treba len dodržať jednoduché pravidlo a budete ok: Zlaďte farbu kravaty s jednou alebo viacerými farbami, ktoré máte na vzorovanej košeli. Viď obrázok vyššie – Ak máme bielu košeľu, ktorá má po sebe modré vzory, tmavomodrá kravata je skvelý výber. Ak by sme použili svetlomodrú kravatu, celkový dojem by bol nevýrazný.

Ako zladiť kravatu s košeľou

Pri opačnej kombinácii a teda vzorovaná kravata k jednofarebnej košeli použijeme rovnaký princíp. Zladíme jednu, alebo viacero farieb na kravate s farbou košele. Určite Vám už teraz máte v hlave viacero nových spôsobov, ako tieto prvé dve jednoduché pravidlá aplikovať aj na Váš šatník. No ešte sme neskončili.

 

3. Vzorovaná kravata na vzorovanú košeľu

Teraz keď sme si prešli základmi zladzovania kravát s košeľami, je čas prejsť na niečo komplikovanejšie. Nebojte sa, ani na too nie je potrebný vysokoškolský diplom a s troškou cviku budete aj vy majstri v kombinovaní vzorov! Mnoho mužov sa kombinovaniu vzorov vyhýba, najmä preto, že nechcú dopadnúť takto, čo je celkom pochopiteľné. Prvým krokom, ako sa vyhnúť podobnej katastrofe je vyhnúť sa košeliam s ,,paisley“ vzorom. Ukážeme si pár príkladov, ako vlzadzovať vzory, ktoré sa k sebe hodia a taktiež si prejdeme pár jednoduchých pravidiel, vďaka ktorým budete čoskoro aj vy schopní vytvárať rôzne kombinácie s takou jednoduchosťou s akou si zalievate rannú kávu. Tak teda k pravidlám:

3.1 Používajte rozdielne vzory.

Jednoduché pravidlo, ktorého je potrebné sa držať je to, aby ste nepoužívali na kombinovanie kravaty s košeľou rovnaké vzory. Ak si chcete vziať svoju obľúbenú bodkovanú kravatu, radšej si ju neberte s taktiež bodkovanou košeľou – pokiaľ nie je naozaj očividné, že sa jedná o rozdielny vzor.

3.2 Používajte rozdielne veľkosti vzorov.

Vo všeobecnosti je lepšie používať väčšie, či výrazné vzory skôr na kravate a nie na košeli. Je to predsa len kravata, ktorá nesluži na nič iné ako na dekoratívny účel a preto práve ona môže pekne zvýrazniť celkový dojem. Hrubšie vzory na kravate = tenšie vzory na košeli. Ak teda máte kravatu s hrubými diagonálnymi pásmi, môžete použiť košeľu s tenkými vertikánymi prúžkami. Používanie vzorov rovnakej veľkosti by mohlo vyústiť k ťahaniu očí. Treba vždy vyskúšať a pozrieť sa do zrkadla, či zvolená kombinácia neťahá oči.

3.3 Zlaďte určitý detail na kravate s dominantnou farbou košele.

V prvom rade si treba určiť aká farba prevláda na vašej vzorovanej košeli. Biela košeľa na modré kocky bude napríklad najskôr vytvárať dojem svetlomodrej košele a od tohto sa odrazíme ďalej. Ak si chceme vybrať vzorovanú kravatu, ktorá bude ladiť konkrétne k našej vzorovanej košeli, hľadáme takú, ktorá v sebe akcentuje farbu našej preferovanej košele. Výrobcovia krávát taktiež nehádžu dokopy farby, ktoré k sebe neladia a ak teda máte zhodu vo farbách na kravate a košeli, vedzte že veľmi pravdepodobne to bude dobrá voľba. Teda k našej košeli by ste napríklad mohli použiť hnedo – modrú kravatu s diagonálnymi prúžkami.

A tu už je pár spomínaných vizuálnych príkladov, ako kombinovať základné vzory:

Ako zladiť kravatu s košeľou

Ako zladiť kravatu s košeľou

Ako zladiť kravatu s košeľou

4. Čo so vzorovaným oblekom?

Posledná rada je pre všetkých Vás, ktorý už máte vzorovaný oblek, alebo rozmýšľate o kúpe prúžkovaného, či inak vzorovaného obleku (na menšie či väčšie štvorce a podobne):

Snažte sa vybrať si aspoň jednu zo základných troch častí oblečenia ( oblek, košeľa a kravata) ako jednofarebnú a bezvzorovú. Ak si teda chcete obliecť prúžkovaný, či štvorcovaný oblek, odporúča sa použiť jednoduchú košeľu a použiť rady kombinácií vzorov na oblek a kravatu. Určite nie je nemožné použiť vzorované všetky tri kusy oblečenia, ale nie každý to zo začiatku dokáže. Ak sa teda chcete vyhnúť migréne a obliekaniu si optickej ilúzie, bude múdrejšie toto pravidlo dodržiavať.

 

Záver.

Tak a máme za sebou základnú lekciu zladzovania kravát ku košeliam. Dôvod prečo kravát ku košeliam a nie naopak je ten, že keď si v obchode idete kúpiť kravatu, nekupujte ju jednoducho preto, že sa Vám páči. Kupujte ju v kontexte Vašich možností, v ktorých dokážete danú kravatu použiť. Vyhnete sa tak tomu, že Vám pekná kravata bude len tak visieť v skrini, poprípade, že budete musieť dokupovať košeľu presne ku kravate. Kravata je stále doplnkom oblečenia a preto dopĺňajte k svojim košeliam a vytvárajte si tak nové kombinácie.

Verím, že Vás aj tento nový článok obohatil a že už od zajtra začnete cibriť Vaše kombinačné schopnosti.

 

Eleganciou k dokonalosti,

 

Váš Kódex Gentlemana – Gentscode.sk.


x