kravatová spona, džentlmen, košeľa, kravata, kravatová spona, spona na kravatu, kodex džentlmena, kodex gentlemana
Doplnky

Ako sa kravatová spona nosí správne?

V tomto článku bude opäť našou hlavnou témou kravatová spona, resp. jej veľmi podobný doplnok, klipsňa na kravatu. Ak si chcete prečítať niečo o histórii a predchodcoch tohto doplnku, môžete tak urobiť tu. Spoločne si priblížime a bližšie rozoberieme 7 najdôležitejších pravidiel, ktoré je potrebné pri používaní tohto funkčného doplnku dodržiavať.

 

1. Kravatová spona má svoj účel

A tým účelom je držať kravatu zopnutú spolu s košeľou a tak zabrániť jej pohybu a hojdaniu sa v prievane. Vždy sa však nájde ten jeden prípad, ktorý kravatovú sponu berie len ako doplnok a tak ju pripne len o kravatu, čím jej funkčnosť absolútne neguje.

Nebuďme však ignoranti. Ak má niečo slúžiť svojmu účelu, tak to nechajme slúžiť tomuto účelu, alebo to jednoducho zo šatníka vynechajme. Kravatová spona má byť umiestnená tak, aby držala obidva konce kravaty a zároveň bola prichytená tiež o rázporok košele. Vtedy naplní svoj účel.

2. Nezabúdajme na štýl

kodex gentlemana, kodex džentlmena, džentlmen, kravatová spona, spona na kravatu

džentlmen, kodex džentlmena, kodex gentlemana, spona na kravatu, kravatová spona, spony na kravaty

Ako bolo spomenuté vyššie, existujú dva druhy tohto doplnku. Kravatová spona a klipsňa. Rozdiel medzi nimi sme popisovali v článku o histórii kravatovej spony.

Môže sa zdať, že najlepšie je používať stále klipsu, pretože vďaka svojmu pružinovému systému drží všetko omnoho pevnejšie. Pravda je však taká, že pokiaľ máte kravatu z tenšieho materiálu, je lepšie použiť sponu. Na druhej strane ak máte hrubšiu košeľu a aj kravatu, vtedy je lepšie použiť klipsu, ktorá všetko pevne stisne. Ak by ste však použili kravatovú klipsu aj na tenkú kravatu, bude sa vám v mieste úchytu pre pevný stisk krčiť. Taktiež bude Vaša kravata naklonená v uhle najmä kvôli trojuholníkovému tvaru pružinového mechanizmu.

3. Na veľkosti záleží

Vaša kravatová spona by nemala byť väčšia ako je šírka Vašej kravaty. Preto je zaoberať sa veľkosťou naozaj relevantné. Nič nepokazíte ak bude kravatová spona aspoň 2,5 cm. Ideálna veľkosť je 3/4 šírky Vašej kravaty. Spona má byť predsa doplnok a nie pútať pozornosť na Vašu kravatu tým, že pretŕča cez, preto ak Vám spona nesedí k šírke kravaty, je lepšie nechať ju doma.

4. Umiestnenie je rovnako dôležité

kravatová spona, spona na kravatu, oblek, kravata, košeľa, džentlmen, kódex gentlemana, kódex džentlmena

Aby kravatová spona spĺňala svoj účel, je dôležité vedieť aj to, kde ju správne umiestniť. Pravidlom tzv. ,,od oka“ môžeme povedať, že spona má byť umiestnená medzi tretím a štvrtým gombíkom na Vašej košeli. Ak však máte gombík na saku umiestnený nižšie, potom môžete posunúť aj sponu smerom na dol o jeden gombík nižšie – medzi štvrtý a piaty. Nezabúdajte na to, že kravatová spona musí byť vždy kolmo na kravatu.

5. Dokonalosť je tvorená z detailov

kravatová spona, spona na kravatu, detail

Aj keď má kravatová spona najmä držať kravatu na mieste, nemusí byť Vaša kravata prilepená priamo na košeli. Pre naozaj najlepší estetický výsledok pred tým, ako pripnete sponu, zdvihnite vašu kravatu mierne dohora. Vytvoríte tým jemný oblúk od uzla na kravate až ku kravatovej spone, čím dáte ľuďom najavo Váš zmysel pre detail.

6. Uhol pohľadu?

Kravatová spona, spona na kravatu, oblek, sako, košeľa, džentlmen, kodex gentlemana, kódex džentlmena

Najčastejšie chyby pri nosení kravatovej spony – spona pripnutá na krivo, spona príliš veľká, spona spolu s oblekovou vestičkou.

Mám na mysli skôr uhol pripnutia spony ku kravate a košeli. Kravatová spona musí byť vždy pripnutá rovno, čiže kolmo na kravatu. Nie len, že vtedy drží spona najpevnejšie, taktiež vytvára dojem, že viete, čo robíte.

7. Farba je taktiež dôležitá

So striebornou určite nič nepokazíte. Jej výhoda je, že sa hodí naozaj ku všetkému a na každom vyzerá rovnako dobre. Ak si však plánujete vziať zlaté hodinky, potom môže byť aj kravatová spona zlatej farby. Vždy sa totiž snažte zladiť Vaše kovové doplnky. Preto by v takomto prípade mala byť aj Vaša pracka na opasku zlatej farby. Určite sa vyhnite rôznym farebným kombináciám. Kravatová spona má byť najmä funkčným doplnkom a nepútať na seba všetkú pozornosť.

Tip na záver

Ako na to už poukazuje obrázok vyššie, nenoste kravatovú sponu, ak si chcete obliecť oblekovú vestičku. Je to zbytočné a najmä sa to míňa jedinej funkcii, ktorú kravatová spona má. To isté platí, ak máte v pláne oblicť si sveter na gombíky.

Eleganciou k dokonalosti,

Martin.


x