Ako dodržať svoje novoročné predsavzatia?
Lifestyle

Ako dodržať svoje novoročné predsavzatia?

Na prelome rokov je mnoho z nás odhodlaných zmeniť svoj život k lepšiemu. Medzi najčastejšie novoročné predsavzatia ako tradične patrí zdravšia životospráva, dieta, pravidelné cvičenie či rôzne iné ,,revolučné nápady“.

Je až neuveriteľné ako veľmi sú ľudia odhodlaní sa zmeniť práve s príchodom Nového roka. Nadšenie z pozitívnej zmeny v našom živote však  častokrát odíde presne tak rýchlo ako prišlo a človek vydrží so svojim novoročným predsavzatím v priemere 7 dní. Dosť biedna štatistika však? Väčšine z nás teda expirovali predsavzatia už pred dvoma dňami.

Ak ste si už však niečo predsavzali, je načase začať byť zodpovedný za svoje rozhodnutia a urobiť všetko preto, aby ste sa k vytýčeným cieľom dopracovali. Tieto rady nie sú vymyslené z naších hláv, ide skôr o akési všeobecné princípy, ku ktorým som sa dopracoval keď som robil research na túto tému. Viaceré z nich vyzdvihuje aj Sir Richard Branson, či iní svetoznámi podnikatelia, ktorí určite vedia čo to o tom, ako sa dostať k svojim cieľom.

Tu je spomínaných 10 tipov, ako zotrvať nie len pri svojich novoročných predsavzatiach, ale ktoré Vám môžu dopomôcť k extrémne produktívnemu roku 2016:

1. Všetko si zapisujte.

Pravda je taká, že nikdy neviete, kedy na Vás príde kreatívna chvíľka a verte či nie, akákoľvek prelomová, úžasná, či revolučná Vaša myšlienka je, ak si ju niekam nepoznačíte – garantujem Vám že na ňu zabudnete. Nejdem ani otvárať diskusiu na tému, o koľko skvelých myšlienok som prišiel ja, tým, že som si ich nezapísal. Skúste použiť aspoň svoj notepad na mobile, zaberie Vám to 10 sekúnd.

2. Noste so sebou notebook/ diár.

Tento bod priamo nadväzuje na bod číslo 1. Ak si máte všetko zapisovať, je dobré mať kam si to zapísať. Ako som spomínal, môžete používať telefón, ale papier a pero má akúsi väčšiu moc. Preto by som Vám odporučil zaviesť si diár. Na konci roka budete mať prvé vydanie svojej knihy myšlienok a nápadov.

3. Nájdite si metódu, ktorá Vám vyhovuje.

Niekto rád píše myšlienky v celých súvetiach, niekomu stačia odrážky či číslovanie. Možno máte radi aj grafické vyjadrenie, či nákresy? Ak ste si nikdy pred tým nič nezapisovali, experimentujte a zistite tak, ktorá/ ktoré metódy sú pre Vás najlepšie. Vďaka tomu budú pre Vás prehľadné aj keď sa k Vašim myšlienkam vrátite neskôr.

4. Začnite s malými výzvami, ktoré môžete splniť každý deň.

Je to naozaj skvelý pocit, keď si na konci dňa môžete spokojne povedať, že to, čo ste si predsavzali sa Vám podarilo splniť. Skúste začať deň s úlohami, ktoré sú ľahko manažovateľné a teda aj dosianuteľné. Chcete napríklad viac čítať? Privstante si o 30 minút skôr a začnite deň s knihou ešte v posteli.

5.Vyškrtávajte si.

Splnené úlohy si zo zoznamu vyškrtávajte. Môžete si Vaše predsavzatia vyškrtávať priamo z diára, alebo si nájdite vlastnú metódu, ktorá Vám bude vyhovovať. Dôležité však je zaznamenávať Váš každodenný pokrok, má to veľký dosah na psychiku a následnú motiváciu.

6. Nezabudnite myslieť aj vo veľkom.

Veľké ciele sú nesmierne dôležité, ale nikomu sa nepodarí splniť veľké plány za veľmi krátky čas, preto treba byť trpezlivý. Snažte sa, aby Vaše každodenné malé výzvy boli akýmisi métami, ktorými sa budete približovať ku Vašim veľkým cieľom.

7. Vytvorte si veľký obraz – Kde som a kam sa chcem dostať.

Osobne si myslím, že je dobré vytvoriť si aj veľkú víziu svojich plánov, teda nie len predsavzatia ,,na rok“, či iné menšie plány, ale 3 až 5 ročný plán, kam sa chcete dostať. Skúste premýšľať v kontexte –  ak teraz myslím na danú konkrétnu vec, či činnosť, kam ma táto (vec, činnosť) môže dostať o 3 až 5 rokov? Na vytvorenie obrazu plánu ,,Kde som a kam sa chcem dostať“ je dobré vytvoriť si akúsi ,,fyzickú mapu“ – ja rád používam excel ale je možné použiť aj napríklad skvelý program xMind, ktorý sa bežne používa vo firmách na projektový management. Vytvoriť si takýto projekt môže byť časovo náročnejšie no o to ľahšie sa potom progress sleduje a vy presne vidíte na čo konkrétne sa máte na Vašej ceste sústrediť.

8. Majte aj osobné plány.

Tento bod je najmä pre ľudí, ktorý venujú maximum svojho času práci, či biznis projektom, a zabúdajú pri tom na samého seba. Pre vyváženú psychiku je nesmierne dôležité vedieť si vytvoriť work/life rovnováhu a preto si vždy vyhradte čas aj čiste na seba. Ja napríklad rád vypnem pri dobrej hudbe, knižke, či len tak využijem čas aby som spracoval myšlienky, ktoré sa mi počas dňa víria hlavou.

9. Podeľte sa o svoje ciele so svojimi známymi.

Ak ešte nie ste úplní profíci v sebamotivácii, určite nie je zlý nápad podeliť sa so svojimi cielmi, predsavzatiami, či výzvami so svojimi blízkymi alebo priateľmi. Má to viacero výhod:

1. Môžete sa s nimi dohodnúť, aby sa Vás raz za čas opýtali, ako sa Vám s plánmi darí. Napríklad raz za mesiac. No verte, že Vaši známi do Vás budú rýpať aj častejšie, berte to ako výhodu a dokážte im, že čo ste si predsavzali viete aj naplniť.

2. Ak už niekomu poviete, že ste sa do niečoho pustili, vytvorí sa akýsi morálny záväzok, že by ste vytýčené ciele mali splniť. Koniec koncov, nepatrí sa rozprávať len tak do vetra a skutky vždy dokážu, prečo slová nič neznamenajú.

10. Oslávte úspech

Ak sa Vám už niečo väčšie podarí, nezabudnite to osláviť. Vychutnajte si ten pocit z víťazstva, pretože práve on Vám dopomôže zotrvať na Vašej ceste aj naďalej. Príliš často sa stáva, že mechanicky prechádzame z jedného cieľa na druhý bez toho, aby sme si uvedomili a užili náš úspech, možno si myslíme že ešte nie je čas oslavovať. Ale určite nikomu neuškodí osláviť víťazstvo. Aj malé.

 

A čo vy? Doplnili by ste ešte nejaké rady do zoznamu?

Nechajte nám v komentoch vedieť, čo si myslíte, alebo čo by ste do zoznamu ešte pridali a veríme, že všetky Vaše ciele sa Vám postupne počas roka podarí napĺňať a vy budete mať vždy čo oslavovať pri budovaní Vašeho velkého sna!

Eleganciou k dokonalosti,
Martin Dufinec,

Gentscode.sk


x