Ples a plesová etiketa.
Etiketa

Ples a plesová etiketa.

Dostaňme sa spolu do problematiky.

Ako to už každý rok býva zvykom, v janurári u nás štartuje plesová sezóna, ktorú už tradične otvára Ples v opere – najformálnejšia udalosť roka určená najmä slovenským ,,celebritám“.

Bulvár hneď samozrejme zaplavil fotky s róbami dám a vďaka tomu sme mohli vidieť aj obleky, smokingy, či fraky pánov – a tu sa dostávame ku koreňu problému, ktorý by som dnes rád rozobral. Tento rok som si aj ja našiel čas a zúčastnil sa jedného plesu začiatkom januára a už vtedy som sa začal pohrávať s myšlienkov napísať článok na tému plesov a rozlúštiť rébus takzvaných ,,BLACK TIE EVENTOV“ – takže veľmi formálnej reprezentačnej udalosti.

(Najvyššií stupeň formálnosti má tzv. ,,WHITE TIE“, kde sú pravidlá zas o niečo iné, no túto tému dnes necháme tak a budeme sa venovať len plesom)

Na Slovensku je kultúra elegantného obliekania sa na veľmi nízkej úrovni a to je aj jeden z hlavných dôvodov, prečo sa na plesy chodí v oblekoch. Oblek však nie je formálnym oblečením. Oblek je skôr elegantnejší pracovný oďev. Keby sme sa totiž išli prejsť po uliciach napr. Londýna, či iného väčšieho Britského mesta, zistili by sme, že obrovské množstvo mladých ľudí chodí práve v oblekoch. Tento fenomén samozrejme súvisí aj s históriou a vývojom kultúry na danom území. No aj keď sa pozrieme na územie bývalého Česko-slovenska spätne 30-40 rokov, oblek bol súčasťou bežného každodenného oblečenia. Rokmi z nás opadla kultúra obliekania sa a to až do tej miery, že sa z obleku stáva formálny kus oblečenia – čo z historického hľadiska nie je pravda.

Realita je dnes však taká aká je a určite by sme našli mnoho dôvodov, prečo je tomu tak. Jedným z nich je určite chýbajúca aristokracia na Slovensku, ktorá si v krajinách ako Nemecko, Francúzsko, Anglicko či USA chráni tradície a taktiež si na nich aj v tejto modernej dobe potrpí. Nebudeme sa však vŕtať v tom, ako to je, poďme si priblížiť, ako by to malo byť.

Ak teda idete na ples alebo inú formálnu udalosť, v pozvánke by ste mali mať priblížený dress code. Tým najčastejším býva práve už spomínaný Black Tie.

 

Definujme si Black Tie v skratke.

Black Tie je spôsob obliekania sa na večerné formálne udalosti (obvykle po 18tej hodine), ktorý sa u pánov skladá z tradičného smokingu a jeho ďalších častí: Smokingové sako a k nemu patriace nohavice, čierna vestička alebo šerpa okolo pása, biela košeľa, čierny motýlik, čierne ponožky a čierne topánky.

 

Podrobne rozoberme celý outfit.

1. Smokingové sako.

Ples a plesová etiketa.

Smokingové sako má byť čiernej farby, no akceptuje sa taktiež aj tzv. polnočná modrá, kde v podstate ani nie je vidieť rozdiel medzi farbami. Tmavá farba je určená na všetky spoločenské akcie po 6tej hodine. V rámci moderného prístupu však už prichádzajú aj rôzne tmavofialové či burgundy smokingové saká. Ak by ste už chceli vybočiť z tradičnej čiernej, je treba overiť si, aká je tradícia udalosti na ktorú sa chystáte a či by ste to náhodou neprestrelili. Smokingové sako býva zvyčajne len na jeden gombík, s tým, že jeho klopňe sú zo saténu, vďaka čomu sú zvýraznené a v svetle sa lesknú.Tradičný smoking nemá v zadu ani jeden rázporok, no pri modernejšom prístupe sa už môžete stretnúť s 1 či 2ma rázpormi. Vrecká môžu byť taktiež zvýraznené saténom, no nemajú byť prekrité klapkami.

2. Smokingové nohavice.

Ples a plesová etiketa.

Nohavice musia byť ušité samozrejme z rovnakého materiálu ako sako. Na bokoch nohavíc je od pása až dole saténový pás, ktorý ladí s klopňami na saku. Nohavice by mali byť šité na možnosť upnutia trakov, ak sa človek rozhodne nenosiť šerpu okolo pása, ktorá plní úlohu opasku a taktiež zakrýva brucho. Nohavice by mali byť zakončené čiste bez manžiet na ich spodkoch.

 

3. Zakrytie pásu.

Ples a plesová etiketa.Ples a plesová etiketa.

Brucho v smokingu podľa tradícií nemá byť vidieť (Možno to má súvis s nie celkom atletickými postavami aristokracie). Máme teda dve možnosti – buď použijeme na prekrytie už spomínanú šerpu okolo pásu, ktorá má taktiež ladiť s klopňami na saku a bokmi nohavíc, alebo použijeme saténovú vestičku.

4. Košeľa.

Ples a plesová etiketa.Ples a plesová etiketa.

Akceptovateľná je len biela košeľa s klasickým golierom. Aj tu sa dosť často stávajú omyly, keď si ľudia myslia, že k motýliku košeľa s tzv. krídielkovým golierom. To je pravda, ale len pri White tie, a teda len s bielym motýlikom, ktorý v našom prípade nie je akceptovateľný. Košeľa musí mať samozrejme francúzske rukávy, do ktorých môžeme dať manžetové gombíky.

5. Čo na krk?

Ples a plesová etiketa. Ples a plesová etiketa.

Black tie akceptuje na dekoráciu košele iba čierny motýlik. Motýlik by nemal byť širší ako Vaša tvár a taktiež by mal ladiť s klopňami na smokingovom saku. Moderné koncepty už dovoľujú aj čiernu saténovú kravatu, u tradicionalistov by ste však neprešli a v najhoršom prípade sa môže stať, že Vás nevpustia na udalosť.

6. Čo na nohy?

Ples a plesová etiketa. Ples a plesová etiketa.

Pri black tie si môžete dať na nohy len čierne vysokoleštené topánky a to buď tradičné ,,Pumps“, ktoré sú absolútne hladké, bez prešivov, alebo viac obľúbené a teda aj rozšírené oxfordky, ktoré pravdepodobne už máte vo svojom botníku.

 

7. Doplnky.

 

Black tie je naozaj veľmi formálny a teda možnosti doplnkov sú veľmi striktné. V podstate len treba zladiť gombíky na košeli s manžetovými gombíkmi, ale ani to nie je povinnosťou, ak preferujete zlaté, strieborné či perlové manžetové gombíky. Hodinky by sa na ruke nosiť nemali, pretože by Vás to mohlo zvádzať pozerať sa na čas, čo je viac než netaktné. Ak si však na hodinky potrpíte, ciferník má byť čierny a čo najjednoduchší, s čiernym hladkým koženým remienkom. Do náprsného vrecka patrí len biela vreckovka vyrobená z ľanu alebo hodvábu.

 

Pár slov na záver.

Práve sme si opísali tradičný outfit, ktorý patrí na každú formálnu black tie udalosť. U nás máme to šťastie, že z plesu nás nikto neotočí na dverách ak prídeme v obleku a nemyslím si, že sa to niekedy zmení a začnú sa aplikovať vyššie uvedené tradície. Ak Vás však pozvú rodičia Vašej aristokratickej nemeckej priatelky, ktorú ste zbalili ešte počas Erazmu na Black Tie party, od dnes už snáď nespravíte vo svete hanbu:)

Snáď Vás článok pobavil a taktiež ste sa opäť dozvedeli niečo nové – čo si vždy kladieme ako hlavný cieľ.

Eleganciou k dokonalosti,

 

Kodex Gentlemana – Gentscode.sk

 

 

 

 

 

 


x