6 tipov ako byť produktívny aj cez víkend
Lifestyle

6 tipov ako byť produktívny aj cez víkend

Väčšina ľudí očakáva príchod víkendu veľkolepo už od pondelka rána a teší sa, ako 2 dni nebude musieť nič robiť. Tento koncept víkendu je však veľmi krátkozraký, pretože aj tieto dva voľné dni vieme naozaj skvelo využiť napríklad na budovanie vlastných snov, či rôznych iných osobných projektov, ktoré už tak dlho odsúvame bokom, aj keď ich stále máme niekde v podvedomí.

 


,,Čo môžeš urobiť dnes, odlož na zajtra a máš dva dni voľna“


 

 

Určite sa neriaďte hore uvedenou myšlienkou. Tento článok berte ako inšpiráciu, či štartovaciu iskru k tomu, aby boli Vaše víkendy hodnotnejšie a vy ste sa necítili, ako rýchlo každý víkend uplynie, a že ste zas nič nestihli.

1. Urobte si plán

Je samozrejmé, že nie vždy máme chuť fungovať ako ,,roboti“ v tabuľkovom režime time managementu, no ak sa rozhodneme, že naozaj chceme cez víkend pre seba urobiť niečo produktívne, mať plán je jednoznačne veľmi užitočný prvý krok. Premyslieť si čo s víkendom odporúčam už v piatok podvečer. Najlepšie je naplánovať si víkendové projekty na ráno, resp. doobedu – tak nám ostane zvyšok voľného dňa na zaslúžený víkendový odpočinok.

 

2. Nepreťažujte sa – predsa len je víkend

Je naozaj super, že ste sa rozhodli pracovať aj cez víkend. Najmä ak ide o Vaše vlastné projekty, ktoré ste sa rozhodli realizovať a cez týždeň Vám neostáva dosť času kvôli zamestnaniu. Dôležité však je, aby ste sa cez víkend nepreťažovali na silu. Predsa len je víkend a človek potrebuje trošku spomaliť. Zvoľnené tempo na prácu cez víkend je to najlepšie, čo môžete urobiť – je to Váš voľný deň.

3. Skúste si vypnúť email notifikácie aj zvuky na mobile

Ako už bolo spomenuté vyššie, nepreťažujte sa a snažte sa vaše víkendové úlohy splniť už doobedu. Aby sa Vám to podarilo, je dôležité zbaviť sa všetkých ,,zábavok“, ktoré vedia veľmi efektívne odpútavať našu pozornosť. Veľmi dobré je vypnúť si notifikácie na email,  facebook a instagram, či vypnúť zvuky na telefóne, aby bolo skutočne možné naplno sa venovať vybranému víkendovému projektu. Keď budete sami len s Vašim projektom, vyhnete sa tomu, aby ste si cez víkend pridávali zbytočný stres.

4.Privstante si

Či už sa cez víkend rozhodnete niečo robiť, alebo nie, víkend má len dva dni. Položme si preto narovinu jednu otázku: Naozaj chcete polovicu z tohto svojho voľného času prespať a zahodiť ho tak do koša? Je možné, že väčšina z Vás obľubuje vyspávať cez víkendy doobedu, no určite to nie je najlepší nápad a to z viacerých dôvodov. Ide nie len o to, že príliš dlhý spánok nabúrava Váš prírodný cyklus spania a po zvyšok dňa sa človek aj tak cíti unavený a suchopárny, takéto vyspávanie tiež negatívne ovplyvní Vašu schopnosť jednoduchšie vstávať do práce v pondelok ráno. Určite je preto najvhodnejšie vstávať skoro aj cez víkendy a využiť tak všetok čas, ktorý máme k dispozícii.

5. Nezabudnite si dopriať oddych

Keď cez týždeň pracujeme na plno, je veľmi dôležité vedieť si cez víkend oddýchnuť aj mentálne  a skrátka vypnúť. Vyvážený víkend je to najlepšie ako dobiť baterky, ostať produktívny a celkovo cítiť sa dobre. Ak sa rozhodneme pracovať doobedu, je dobré urobiť si na zvyšok dňa aktívny program, niečo čo si užívame a máme radi. Je už na Vás čo to bude – čas strávený s rodinou, kino, divadlo, prečítať si tú dobrú knihu, ktorá na Vás už mesiac čaká v poličke a podobne. Koncept spočíva v tom, aby ste cez víkend vyšli z monotónnosti každodenného života a dokázali mať tzv.  ,,work/life ballance“.

6. Žite aktívne

Už starovekí Gréci vyzdvihovali dôležitosť zdravého ducha v zdravom tele. Tento koncept nazývali ,,Kalokagatia“ (ideál harmonického súladu a vyváženosti fyzickej a duševnej stránky človeka. Bol formulovaný antickými Grékmi, pre ktorých bola telesná kultúra integrálnou súčasťou kultúry spoločnosti). V dnešnom uponáhľanom svete však tento koncept absolútne prechádza do úzadia a ľudia sa zaujímajú o svoje telo a zdravie čo raz menej, alebo skrátka niekedy už nie je čas. Je však nesmierne dôležité nájsť si čas aj na aktívny pohyb. Nemusíte sa všetci hneď zapisovať na Crossfit, či platiť trénera v posilňovni. Už len pravidelná krátka večerná prechádzka po Vašom sídlisku dokáže urobiť divy a nakopnúť energiou.

Záver

Opäť dúfame, že bol pre Vás článok prínosom a že aj Vám pomôže realizovať sa aj cez víkend. Ak máte vlastné efektívne metódy, ktoré používate, aby ste dokázali ostať produktívnymi aj cez víkend budeme radi, keď sa s nami o ne podelíte v komentoch.

Eleganciou k dokonalosti,

 

Kodex Gentlemana – Gentscode.sk


x