kodex džentlmena, džentlmen, oblek oblekové klopne, sako, kravata, vreckovka, gentleman
Obleky

Klopňa na obleku – Aké máme možnosti?

Týmto článkom chcem nadviazať na predošlí, v ktorom sme rozoberali rôzne typy oblekových ramien, respektíve rozličné spôsoby našívania rukávov na rameno saka.

Tentokrát sa spoločne pozrieme na rôzne druhy oblekových klopní, z ktorých si môžete vyberať podľa Vášho vkusu, ak rozmýšľate o obleku šitom na mieru. Je to ďalšia z premenných, ktorú pri oblekoch treba brať do úvahy.

Celkovo je možností spracovania oblekových klopní dosť veľa. Niektoré sú však skôr odnože troch najpoužívanejších možností, ktoré Vám dnes chcem priblížiť.

1. Klopňa s výrezom

kodex džentlmena, džentlmen, oblek oblekové klopne, sako, kravata, vreckovka, gentleman

Tento typ klopňe je najrozšírenejší a najpoužívanejší zo všetkých. Pozostáva zo zárezu v tvare trojuholníka. Angličania  ho tiež zvyknú nazývať aj tzv. ,,step collar“ pretože tvarom pripomína schod. Tento druh klopne využiva najviac značiek pre svoju všestrannú využiteľnosť. V závislosti od toho ako sako skombinujete, môžete vytvoriť neformálny look. No v spojení s elegantnou bielou košeľou a zaujímavou kravatou vytvoríte formálny odev vhodný na každodenný business oblek.

Nevýhodou tohto typu je to, že pri širších klopniach už tento zárez nevyzerá až tak dobre a taktiež sa nehodí k dvojradovému saku.

Na záver k tejto klopni môžeme spomenúť, že odvodené od nej sú tzv. Dvoj a štvorlístkové klopne a ,,fish mouth“ pripomínajúce ústa ryby.

2. Klopňa so špičkou

kodex džentlmena, džentlmen, oblek oblekové klopne, sako, kravata, vreckovka, gentleman

Tento typ klopne je vyjadrením sily a sebavedomia. V dnešnej dobe je to najobľúbenejší typ klopne pre nadšencov pánskej módy a krajčírov, ktorí sa venujú práve šitiu oblekov na mieru. Táto klopnňa vytvára na pohľad dojem širších ramien a tým vyzdvihuje maskulinitu mužskej postavy. To z neho robí veľmi univerzálny typ klopne, kedy chudým mužom opticky pridáva šírku ramien a tým väčším vďaka svojho tvar do V zužuje pás.

Klopňa so špičkou je viac formálna ako predošlý typ a preto sa veľmi nehodí k rifliam, či viac uvoľnenejším outfitom, aj keď nemožné nie je nič. Ako poslednú myšlienku poviem, že by som tieto klopne určite odporučil ako jedinú možnosť pri dvojradovom saku.

3. Šálová klopňa

kodex džentlmena, džentlmen, oblek oblekové klopne, sako, kravata, vreckovka, gentleman

 

Ako je z obrázka zrejmé, jej názov vychádza z toho, že pri oblečení vytvára optický dojem prehodeného šálu okolo krku, keďže nie je nijako prerušovaná ako predošlé dve. Tento typ je zo všetkých troch taktiež najviac formálny a preto sa využíva najmä pri smokingových sakách. Jej celistvosť dokáže veľmi pekne predĺžiť nositeľa. Jej nevýhodou však je jej oválny tvar, ktorý pri niektorých typoch postáv nie práve najlepšie zoštíhľuje.

Šálové klopne sa občas vyskytnú aj na klasíckých jedno a dvojradových sakách, nikdy sa však ich unikátnosť nezobrazí tak dobre ako práve na smokingu pri použití saténu, ktorý jedinečne zvýrazní neprerušované línie tejto šálovej klopne.

 

Veľmi pekne ďakujem za Váš čas.

Vaše názory či postrehy kľudne nechajte v komentoch pod článkom, prípadne napíšte, ktorý typ klopne preferujete Vy!

Ďakujem,

s pozdravom,

 

Martin.

Kódex Džentlmena – Eleganciou k dokonalosti


x