Topánky

Ako si vybrať topánky na zimu?

Takže už máte skvelý oblek, ktorý Vám dokonale sedí. Osvojili ste si základné pravidlá kombinácie kravát a košieľ, no Váš top outfit prekazí obrovská zima so snežením, alebo odmäk a tzv. ,,čľapkanica“ takže Vaše poltopánky už neprichádzajú do úvahy a vy ste nútený zobrať si k obleku Vaše zimné topánky. Kameňom úrazu zimných topánok je, že väčšinou sú príliš objemné, nevkusné a väčšina z nich vyzerá skôr ako ,,bagandže na stavbu“ či trekingové topánky do hôr.

Čo všetko má spĺňať kvalitná zimná obuv?

Ako si teda vybrať na zimu topánky, ktoré nás nesklamú vo svojej funkcionalite – a teda udržia nohu v teple a taktiež nepokazia celkový obraz – čiže budú stále vyzerať dosť elegantne a my si ich tak môžeme s čistým svedomím obuť k svojmu obľúbenému obleku?

Keď sa zamyslíme nad tým, čo všetko by mala takáto zimná obuv k obleku spĺňať, určite to bude najmä funkcionalita pevne stavanej, teplej topánky, ktorá bezpečne drží členok a tak ochráni vôči prípadnému vyvrtnutiu členku na ľade. Pritom však stále zachováva prvky elegantných línií štýlovej oblekovej poltopánky.

K odseku vyššie však ešte pridajme požiadavku, aby topánka ochránila aj v hlbokom snehu, nešmýkala sa na ľade, či udupanom snehu, udržala chodidlá v teple aj pred mínusovými teplotami a odrazu máme celkom rozsiahly zoznam požiadavok, ktoré by mala zimná obuv spĺňať:

  • Izolácia od zeme pomocou viacvrstvovej podrážky
  • Podšitie/vypchatie kožušinkou
  • Nepriepustný materiál
  • Vrúbkovaná protišmyková podrážka
  • Nadkotníková výška
  • Tmavá farba
  • Kožené prevedenie
  • Klasický dizajn oblekovej poltopánky

 

Dostávame sa k tomu, že ideálna zimná obuv musí byť nie len dosť štýlová, aby sa hodila k Vášmu obleku, ale taktiež musí spĺňať mnohé ďalšie atribúty, aby ste v mínusových teplotách netrpeli, poprípade si na ľade nespôsobili nejaké zranenie, kým utekáte na meeting vo vašich obľúbených oxfordkách. Pozrime sa spoločne na 4 najdôležitejšie body, na ktoré si pri výbere zimnej obuvy treba dať pozor:

1. Kvalitné kožené prevedenie

Prvá vec, ktorá sa pri výbere zimnej topánky oplatí dodržať je určite kvalitné kožené prevedenie. Ak si totiž vyberiete topánku vyrobenú z dobre opracovanej kože, máte zaručené, že Vám nezačne praskať návalom vody, soli, snehu a rôznych chemikálií, ktoré sa v zime sypú na cestu. Kvalitná koža je taktiež prvým stupňom ochrany pred chladom.

Ako si vybrať topánky na zimu?

Čo sa týka prevedenia, odporúčam vyberať tmavšie farby a matné opracovanie kože, vďaka čomu budú topánky vyzerať, že sa ,,špinia menej“, akokeby ste vybrali hladkú lesklú kožu. Ako posledné by som ešte dodal – čím menej dekoratívnych prvkov, tým elegantnejší vzhľad topánky.

2. Kožušinová podšívka

Pokiaľ plánujete topánky nosiť v mínusových teplotách, určite hľadajte také, ktoré majú vo vnútri kožušinu, poprípade iný syntetický materiál, ktorý plní rovnaký účel ako poriadna ,,baranica“ v topánke.

Ako si vybrať topánky na zimu?

Samozrejme je viacero možností, pretože nie každému takáto kožušina vyhovuje, možno kvôli nadmernému poteniu a podobne. Určite však vyhľadajte aspoň nejaký druh podšívky – zhrubutú látku, brúsenú kožu a podobne.

3. Gumové podrážky

Každý jeden ,,topánkový guru“ Vám bude tvrdiť, že najlepšie podrázky na topánkach sú kožené. Áno sú, ak vonku nie je mínus 10 a 20 centimetrov čerstvo napadaného snehu, pod ktorým sa skrýva vrstva dobre namrazeného ľadu, keďže posledné dni pekne prituhlo.

Kožené podrážky sú naozaj super, pre ich praktickosť – sú pevné, pohodlné a šikovný obuvník Vám ich bude veideť meniť dookola, až kým sa Vám topánka nerozpadne z inej strany.

V zime si však nemôžeme dovoliť nosiť tenké kožené podrážky, ak si chceme zachovať chodidlá v teple. Najlepšou alternatívou – kvalitných výrobcov topánok je tenká vrúbkovaná gumená vrstva, ktorá je pripevnená na klasickú koženú podrážku.

Ako si vybrať topánky na zimu?

Takéto zhotovenie nám prináša viacero výhod – viacvrstvová podrážka automatický izoluje chlad od zeme omnoho lepšie, pričom vrúbkované prevedenie poskytuje istú ochranu pred pošmyknutím sa. Ak je gumová podrážka dosť tenká, topánka stále vyzerá dosť oblekovo a nie ako klasická ,,traktorka“. Jedinou nevýhodou tenkej gumovej podrážky je, že ju budete musieť dávať vymienať trošku častejšie, ako keby ste si kúpili trekové topánky. My však chceme topánku k obleku, nie do hôr.

4. Výška topánky

Či už sa bavíme o klasickej zimnej obuvi, alebo v našom prípade o elegantných zimných topánkach – jedno je isté. Musia byť dosť vysoké na to, aby sme s nimi dokázali prejsť cez sneh bez toho, aby sme skončili s topánkami plnými snehu. Vyššie topánky samozrejme taktiež lepšie chránia pred chladom.

Ako si vybrať topánky na zimu?

Klasické nadkotníkové topánky by mali svojou výškou určite stačiť, aby ste dokázali prežiť zimu v mestskom prostredí. Nepredpokladám totiž, že by ste sa v obleku túlali zasneženým poľom a potrebovali by ste topánky vo vyššom prevedení. Ak by Vám predsa len viac vyhovovali vyššie topánky, s tým nie je problém a určite nájdete aj také, keďže v dnešnej dobe je veľmi veľa prevedení vysokých pánskych topánok.

Podľa toho, čo Vám štýlovo, či preferenčne viac vyhovuje, môžete nájsť klasické šnúrovacie topánky, ktoré síce vyzerajú najviac oblekovo, no sú najmenej praktické kvôli pracnému šnurovaniu, či tzv. ,,nasadzovacie“ štýly, ktoré používajú na bokoch rozťahovaciu gumu, či zips, poprípade rôzne klipsne, ktoré šetria čas pri obúvaní.

Ako si vybrať topánky na zimu? Ako si vybrať topánky na zimu?

Zhrnutie

Tejto téme som sa venoval najmä z dôvodu, že ja sám som bol častokrát frustrovaný z počasia a z toho, čo si má človek zobrať na nohy bez toho, aby pokazil celkový dojem len kvôli topánkam. Taktiež dúfam, že tento krátky článok bol, resp. bude prínosom aj pre Vás pri Vašich budúcich výberoch zimnej obuvi.

Ak máte akékoľvek pripomienky či poznámky, určite sa s nimi podeľte v komentároch, veľmi rád budem reagaovať.

Eleganciou k dokonalosti,

Kódex gentlemana – Gentscode.sk


x