rum
Lifestyle

Temná a búrlivá história rumu. Akú rolu v nej hralo otroctvo?

Okrem toho, že rum je východiskom a inšpiráciou sveta koktejlov, jeho história sa spája aj s kolonizmom, otroctvom, hospodárskym útlakom a dokonca aj organizovaným zločinom. Rum, ako už viete alebo nie, sformoval Spojené štáty, ako ich dnes poznáme.

Spisovateľ Fred Minick, ktorý sa zoberal spiritmi, popisuje mnoho faktov, ktoré sa spáhahú s týmto čarovným nápojom.

Využitie cukrovej trstiny

Použitie cukrovej trstiny bolo najprv zdokonalené v arabskom svete. Snáď najvýznamnejší skorý objav cukrovej trstiny pochádza z expedícií Alexandra Veľkého, ktorého bezprecedentná vojenská kampaň preniesla vojsko cez Áziu a Afriku, ale to nebolo to orechové, kým Peršania a

Arabi nevytvorili a nedokončili rafináciu cukru v siedmom storočí, kde boli dôkladnejšie študované pôvody a prínosy cukrovej trstiny. Vjedenástom a dvanástom storočí Arabi priniesli cukor do stredomorského regiónu Európy.

Ríše boli postavené na cukrovej trstine – niektoré mali na nej prakticky základy

Väčšina cukrovej trstiny bola na arabských územiach, kde boli otroci nútení kultivovať trstinu k distribúcii v celej Európe, ale na začiatku pätnásteho storočia Portugalci objavili pobrežie Afriky a objavili ostrovy Madeira, Kapverdy a Kanárske ostrovy, kde sa taktiež mohla pestovať cukrová repa a to bez arabskej kontroly.

Toto bol začiatok násilného koloniálneho dedičstva. Portugalci zotročili Afričanov, aby pracovali v osemdesiatich cukrovaroch a na dvoch stovkách plantáží na Madeire, ktoré sa stali najväčším vývozcom cukru na svete do roku 1500.

rum

 

História rumu je história otroctva v Amerike

Priemysel cukrovej trstiny bol založený na otroctve. Otroci vysadili cukrovú trstinu, zfertilizovali ju, nakrájali stopky a prepravili ju do mlyna, kde bola trstina rozdrvená a šťava extrahovaná, ktorú následne umiestnili do vriacej nádoby až kým sa cukr nevykryštalizoval. Pri tomto procese vznikla melasa – sirupovitý vedľajší produkt z výroby cukru.

Otroci dokonca dokázali vynájsť proces výroby rumu. Melasa by sa mohla predávať a používať aj ako sladidlo, ale kvasenej melase sa tešili otroci a chudobní ľudia. V určitej chvíli niekto začal destilovať túto fermentovanú melasu a narodil sa rum.

Americkí kolonisti milovali kvalitný rum. Konzumovali 3,7 galónov ročne na osobu a dostávali ho ako dar od politikov. Pri bežaní pre Virginský dom Burgesses v roku 1758, George Washington dodal voličom 28 galónov rumu a 50 galónov punču . Rum bol všade. Okolo roku 1765 američania destilovali asi 4,8 milióna litrov rumu pozdĺž východného pobrežia a rum sa tak stal dostupnejší ako whisky vo veľkých mestách ako Boston.

Kubánsky rum

Minnick tvrdí, že najväčším príbehom najlepšieho rumu v 20.storočí je Bacardiho exil z Kuby, keď Fidel Castro skonfiškoval rumové liehovary v krajine v roku 1960. Rodina zriadila zariadenia v Puerto Ricu (kde je teraz sídlo), Mexiku, Brazílii, na Bahamách, a Kanárskych ostrovoch, kde zarobili oveľa viac, ako by bolo možné v rámci Castrovho režimu.


x