Ako by mala sedieť obleková košeľa titulok stevula.sk
Obleky

Ako má sedieť obleková košeľa?

Aj keď je obleková košeľa jedným zo základných prvkov elegantného pánskeho šatníka, ešte stále robí väčšine problém. Naďalej je medzi nami mnoho takých, ktorí si na seba nevedia kúpiť takú košeľu, ktorá by im naozaj sedela. Príliš často sa stáva, že na ulici stretnete mužov, ktorí majú košele aj o dve čísla väčšie, či starších pánov, ktorým gombíky praskajú vo švíkoch.

Tým, čo teraz poviem, možno viacerých sklamem. Obleková košeľa, ktorú kúpite ,,z regálu“ Vám nikdy nesadne tak dobre ako obleková košeľa šitá na mieru k Vašej postave. Napriek tomu však už dokážete kúpiť kvalitnú a dobre padnutú košeľu napríklad aj cez internet, napríklad tu.  V tomto článku sa dozviete, aké atribúty pri kúpe taktejto košele zohľadniť, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok.

Krk a golier

Obleková košeľa Stevula.sk detail golier Cutaway zapnutý

Existuje veľké množstvo rôznych typov a tvarov goliera, no tie si rozoberieme v inom článku. Tu je dôležité, ako golier obopína Váš krk, keď zapnete aj najvyšší gombík.

Golier by mal sedieť pohodlne a nedusiť Vás. Nemal by sa zarývať do krku, pričom by ste mali mať medzi krkom a golierom priestor dosť veľký na jeden prst. Na fotke mám košeľu od Stevula.sk s cut-away golierom, rezaným na široko. Veľmi moderný strih, obľúbený napríklad u Davida Backhama.

Taktiež si dajte pozor, aby golier stál vždy pekne rovno, aby jedna polovica neutekala niekam do strany. Tomu pomáhajú napríklad aj umelohmotné prúžky zvnútra goliera. Čo sa však týka košele, ktorú som použili na fotenie, tá má golier stvrdený. Vďaka tomu dosiahnete vždy skvelý výsledný efekt a nemusíte sa starať o to, kde ste zas položili golierové výstuže.

Obleková košeľa Stevula modrá košela cutaway golier detail krk

Obleková košeľa Stevula modrá košela cutaway golier detail golier

Ramená

Obleková košeľa Stevula modrá košela cutaway golier detail rameno

S ramenami je to jednoduché. Potrebujete nájsť taký strih košeľe, ktorej dĺžka ramien bude zodpovedať tým Vašim. Tak, aby sa rukáv začínal presne tam, kde končí Vaše rameno a začína ruka. Tak dosiahnete ten najlepší vizuálny efekt, aby ramená boli plné a robustné.

Ak budú ramená kratšie ako tie Vaše, je Vaša obleková košeľa malá a s veľkou pravdepodobnosťou Vám bude krátky aj rukáv. Ak budú ramená na košeli pridlhé, budú tie Vaše vyzerať ovisnuté čo vytvorí celkový dojem, že sa hrbíte.

Najjednoduchší spôsob, ako predísť komplikáciám pri výbere je použiť klasický meter a porovnať si Vaše merania s tabuľkou veľkostí, ako je táto, ktorú by mal mať každý kvalitný eshop.

 

Hrudná časť a pás

Obleková košeľa Stevula modrá košeľa cutaway golier detal hruď

Kvalitná obleková košeľa by mala pohodlne obopínať Vaše telo a od pása smerom hore sa jemne rozširovať. Vďaka tomu vytvára muskulárny dojem. Košeľa by nemala byť príliš široká, aby dobre sedela aj keď je zasunutá v nohaviciach. Mala by Vám však poskytovať dosť voľnosti na pohyb a dýchanie.

Ak po zapnutí gombíkov sú tie úplne napnuté vo švoch, je Vám košeľa príliš malá a mali by ste ísť o číslo vyššie.

Ak sa na Vás zapnutá košeľa vrství a doslova na Vás visí, je na čase ísť o číslo, možno aj o dve čísla dole.Obleková košeľa Stevula modrá košeľa cutaway golier, detail pás

 

Rukávy

Obleková košeľa Stevula modrá košeľa cutaway golier, detail rukáv sako

 

Na rukávoch je potrebné všímať si tri atribúty: dĺžka rukávu, šírka rukávu a veľkosť otvoru na ruku.

Čo sa týka správnej dĺžky, existuje na to jednoduchá pomôcka. Rozopnite gombík na manžete a nechajte ruku voľne visieť. Rukáv by Vám mal siahať približne po prvú kostičku na prste. To by mala byť tá správna dĺžka na to, aby Vám v prípade, že si dáte sako, vyčnieval rukáv košeľe 1,5 až 2 centimetre.

Obleková košeľa Stevula modrá košeľa cutaway golier, rozopnutý rukáv

Šírka rukáva by mala pohodlne obopínať Vašu ruku. Mala by byť dosť veľká na to, aby ste rukou mohli voľne pohybovať, nie však až taká veľká, aby Vám v ňom ruka doslova plávala. Skúste tentokrát manžetový gombík zapnúť. Ak Vám takto zapnutá košeľa stíska zápästie, potom je rukáv príliš úzky. No ak dokážete ruku cez manžetu prevliecť aj keď je zapnutá, je košeľa príliš veľká.

Obleková košeľa Stevula modrá košeľa cutaway golier, zapnutý rukáv

Poslednú vec, ktorú by mala mať každá kvalitná obleková košeľa je úzky otvor na ruku. Dosť široký na to, aby ste cez neho bez problémov prepchali biceps, no nič viac a nič menej. Takto ušitá košeľa Vám dožičí prirodzený pohyb rúk. Potom je aj dvíhanie rúk veľmi pohodlné a deje sa bez toho, aby sa Vám na košeli zdvíhalo rameno, alebo aby sa košeľa vysúvala z nohavíc. Tento atribút bol donedávna výsadou výhradne košieľ šitých na mieru, no moderný výrobcovia, akým je napríklad aj Stevula.sk dbajú aj na tento detail.

Obleková košeľa Stevula modrá košeľa cutaway golier otvor na ruku

Dĺžka


Obleková košeľa Stevula modrá košeľa dĺžka predok

Celková dĺžka košele závisí od toho, či je to obleková košeľa, ktorú budete nosiť najmä zasunutú v nohaviciach, alebo je to neformálna košeľa, ktorú chcete nosiť po vonku. Ja som sa rozhodol nafotiť pre Vás oblekovú košeľu.

Obleková košeľa Stevula modrá košeľa dĺžka zadok

Obleková košeľa by mala byť dlhšia,  najmä preto, aby Vám zasunutá v nohaviciach bez problémov držala a pri pohybe sa nevysúvala. Pri neformálnych košeliach, si môžete vybrať aj niečo kratšie.

Obleková košeľa Stevula modrá košeľa dĺžka bok

Verím, že článok je obohacujúci o nové skutočnosti, ktoré pri najbližšom nákupe oblekovej košele využijete. Ak máte akékoľvek otázky alebo pripomienky určite sa so mnou o ne podeľte v komentoch, prípadne napíšte správu na FB alebo email. Zároveň by som rád poznamenal, že toto je prvýkrát, čo som s mojím známym – fotografom Jurajom Pavukom, fotil pre článok vlastné fotky. Takže budem veľmi vďačný za akýkoľvek feedback.

Eleganciou k dokonalosti,

Martin.

 

 

 


x