Spona na kravatu, džentmen, kodex džentlmena, košeľa, oblek, sako, kravata,
Doplnky

Spona na kravatu a jej história

Spona na kravatu je jedným z mála doplnkov pánskeho oblečenia, ktoré sú predovšetkým o funkčnosti a až následne vytvárajú estetický efekt. Už tak dlho, ako existujú kravaty, ktoré mimochodom slúžia čiste na dekoratívny účel, tu boli stále aj pokusy o to, aby kravata držala na svojom mieste pri akejkoľvek činnosti a svojeho nositeľa nijako neobmedzovala. Okrem oblekovej vestičky, ktorá samozrejme drží kravatu pri tele existujú ešte 3 ďalšie spôsoby, ako upevniť kravatu:

  1. Ihlice do kravaty
  2. Retiazka na kravatu
  3. Spona na kravatu
Viac než dekoratívne slúžia tieto doplnky základnému účelu – udržať kravatu na svojom mietste.

Ihlice do kravaty

Ihlice do kravaty, kravata, oblek, džentlmen, kodex džentlmena, kodex gentlemana, elegancia muž, sako, košeľa

Ihlice do kravaty poskytujú najviac možností, ako a kde chcete kravatu uchytiť. Je to jeden z prvých doplnkov, ktoré sa používali na udržanie kravaty na mieste. Nevýhodou  ihlice do kravaty je najmä to, že ňou musíte prepichnúť nie len kravatu, ale aj košeľu, aby ste tak kravatu ku košeli uchytili.

Retiazka na kravatu

retiazka na kravatu, džentlmen, oblek sako, kodex džentlmena, kodex gentlemana
Retiazka do kravaty taktiež plný účel udržania kravaty na svojom mieste, robí to však trošku okázalejším a dekoratívnejším spôsobom. Zadná časť tohto doplnku sa zachytí o gombík na košeli a kravata sa prevlečie cez oko retiazky, ktorá zabraňuje kravate v pohybe.

Spona na kravatu

džentlmen, sako, oblek, kravata, košeľa, biela košeľa, spona na kravatu

Časom a skúsenosťami sa najviac rozšírila a začala používať spona na kravatu. Oproti ihliciam je ich výhoda jednoznačná – netreba prederaviť košeľu aj kravatu, ktoré sú častokrát z drahých látok a dierky ostávajú viditeľné. Na druhej strane oproti retiazke je spona na kravatu minimalistická, elegantnejšia a kravatu drží pevne pri košeli.
Spona na kravatu, je veľmi jednoduchý vynález, ktorý je vyrobený z tenkého prúžku kovu, ktorý je vytvarovaný do veľmi úzkeho a pevne držiaceho tvaru U, ktorého šírka je postačujúca na to, aby sa doň zmestila kravata a kus košele. Prvé spony na kravatu boli vyrobené z lacných kovov, samozrejme však podľa vrstvy sa neskôr vyrábali kravatové spony aj z drahých materiálov ako zlato, či striebro.
Po tom, čo sa oblekové vestičky pomaly vytrácali z každodenného šatníka si svoju cestu medzi pánske doplnky začala raziť práve spona na kravatu až sa z nej stal symbol  triedy, statusu a príslušnosti k určitej skupine. Niektoré historické organizácie, ako boli napríklad Slobodomurári, mali kravatové spony označené svojim logom a taktiež šaržou člena, ktorý má sponu pripnutú. Neskôr taktiež rôzne kluby či firmy používali tieto spony na umiestnenie loga a odlíšenie svojich zamestnancov, ktorí takýmto doplnkom vyjadrovali príslušnosť ku klubu, či firme.

Spona na kravatu vs. klipsňa na kravatu

kodex gentlemana, kodex džentlmena, džentlmen, kravatová spona, spona na kravatudžentlmen, kodex džentlmena, kodex gentlemana, spona na kravatu, kravatová spona, spony na kravaty
 Ako môžete vidieť na obrázkoch vyššie, spona a klipsňa na kravatu, sú si veľmi podobné a slúžia rovnakému účelu. Sponu, tak ako sme si ju opísali vyššie, tvorí len jeden vytvarovaný kus kovu, pričom klipsňa sa skladá z dvoch častí, ktoré spája pružný mechanizmus.
Na budúce sa v článku pozrieme na to, ako kravatové spony správne nosiť a poukážeme aj na základné chyby, ktoré muži pri ich nosení robia. Aj keď to vyzerá byť všetko veľmi jednoduché, aj tu sú pravidlá, ktoré sa dajú veľmi rýchlo porušiť.
Budem rád ak svoje názory na článok, postrehy alebo vlastné skúsenosti napíšete do diskusie pod článok.
Eleganciou k dokonalosti,
Martin.

x